Andrei Mătrăguna, un abolvent de liceu din Timișoara care se pregătește să plece la Londra pentru studii, a conceput un sistem care ar putea îmbunătăți siguranța bicicliștilor în trafic.
Absolvent al Colegiului Naţional „C.D. Loga”, Andrei Mătrăguna speră că va reuşi să urmeze, de la toamnă, cursurile facultăţii de robotică la una dintre cele mai prestigioase universităţi londoneze. Robotica este o pasiune mai veche, concretizată deja într-un proiect care a obţinut anul trecut premiul al II-lea la concursul internaţional de informatică pentru elevi „Coolest Projects”, secţiunea „Evolution”, care s-a desfăşurat la Dublin.
Vesta robotizată pentru biciclişti, premiată la Dublin
Andrei, elev olimpic la informatică, a avut ideea de a face o vestă robotizată pentru biciclişti, care să le faciliteze deplasarea în trafic. Pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului, a lucrat împreună cu două colege, Roxana Drăghia, care doreşte să se specializeze tot la Londra în inginerie biomedicală, şi Andreea Pintea, de asemenea participantă la olimpiadele de informatică. Ele s-au ocupat de alegerea modelului vestei, de design-ul acesteia, şi de montarea echipamentului pe vestă. Echipa lor a fost coordonată de Renata Boar, profesor de informatică la Colegiul „C.D. Loga”, care i-a ajutat să se înscrie la concursul de la Dublin, să aleagă categoria de participare, să obţină un consistent sprijin logistic din partea secţiei de robotică a Universităţii Politehnica şi să găsească sponsori pentru deplasarea în capitala Irlandei.
„Suntem biciclişti, şi aşa ne-a venit ideea să facem o vestă care să-i ajute pe aceştia să se deplaseze în trafic. Conform legii, bicicleta e considerată un vehicul, fie că circulă pe piste special amenajate, fie pe carosabil, şi trebuie să respecte semnele de circulaţie. Semnalizarea tradiţională, cu ajutorul braţului care indică direcţia de mers, a devenit foarte nesigură, chiar un adevărat risc, în condiţiile în care bicicletele sunt tot mai performante, putând atinge chiar 50 de kilometri la oră. Cea mai mare parte a bicicliştilor se orientează cu ajutorul telefonului, folosind aplicaţia google maps pentru a ajunge la destinaţie, iar aceasta indică şi schimbarea direcţiei de mers. Când se uită la telefon, bicicliştii nu mai sunt atenţi la trafic şi pot fi loviţi de o maşină, ori pot accidenta un pieton pe pistele de biciclete marcate pe trotuare. Cred că semnalizarea a devenit o foarte mare problemă. Invenţia noastră ar permite folosirea telefonului doar pentru a localiza destinaţia, iar vesta robotizată ar indica schimbarea direcţiei de mers”.
Vesta robotizată are două motoare de vibraţie plasate pe umeri, care au rolul de a avertiza biciclistul atunci când se schimbă direcţia de mers, spre stânga sau spre dreapta. Într-unul din buzunarele vestei, special concepute pentru biciclişti, e montată o placă de bază Arduino, care e legată prin nişte fire de cele două motoare, iar întreaga instalaţie e conectată la o baterie aşezată în alt buzunar al vestei. Conexiunea cu telefonul, pe care aplicaţia google maps indică schimbarea direcţiei de mers, se face prin Bluetooth.
Semnalizare cu led-uri
Pentru a uşura semnalizarea, Andrei şi colegele sale s-au gândit să amplaseze pe spatele vestei niste benzi de led-uri RGB, care se aprind atunci când se schimbă direcţia de mers, dar iau în calcul şi varianta ca aceste benzi să fie înfăşurate pe braţele bicicliştilor. Spatele vestei ar urma să fie prevăzut cu leduri care să semnalizeze frânarea sau semnalizarea pe timp de noapte. „Oricine înţelege semnificaţia acestora, am experimentat deja în trafic acest lucru, maşinile care vin din spate au suficient timp să observe semnalizarea”, a spus cu convingere tânărul, adăugând că acest sistem se poate folosi chiar dacă nu e omologat. E necesar şi un sistem de protecţie a led-urilor pe timp de ploaie, şi de buzunare impermeabile pentru baterie, pentru a se evita producerea unui scurtcircuit.
Dificultăţi de omologare a prototipului în România
Un patent acordat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci nu are valabilitate internaţională, omologarea fiind valabilă doar pentru România, aşa încât invenţia poate fi foarte uşor furată şi omologată în altă ţară, unde poate fi fabricată în serie şi comercializată la preţuri mult mai mici, inclusiv în România – explică Andrei.
„Invenţia, prototipul, e mai scump, o producţie în serie ar fi mult mai ieftină, dar noi nu avem posibilitatea să o facem, e multă birocraţie, avem nevoie de o firmă, de mână de lucru, şi nu ne putem permite”, adaugă Andrei, cu părere de rău. „Toate piesele necesare, cumpărate en gros, ar fi mult mai ieftine, ne-ar mai rămâne doar să le asamblăm şi să inserăm codul în placa de bază, dar ne izbim de alte greutăţi”.
O posibilă valorificare a invenţiei, în Anglia
În Anglia, lucrurile sunt mult mai simple. „Facultăţile britanice reprezintă cea mai mare oportunitate pentru a-ţi putea valorifica o invenţie. Ele oferă un sprijin mult mai sigur pentru omologarea unei invenţii, înfiinţarea unei firme şi stabilirea unui parteneriat, dacă întrevăd posibilitatea unui câştig. Sper să reuşesc să omologhez această invenţie după ce voi pleca în Anglia, la studii”, este speranţa pe care o nutreşte acum Andrei.
„Este un proiect care ar putea fi interesant pentru ei, ţinând cont că există foarte mulţi angajaţi ai unor firme de delivery, care circulă cu bicicleta pentru livrarea diverselor produse, iar un asemenea sistem de semnalizare ar fi foarte avantajos petru ei”, crede tânărul inventator, care vrea să-şi omologheze invenţia încă din primul an de studii.
Un nou model de skateboard electric
Andrei Mătrăguna lucrează deja la o nouă invenţie, şi anume un skateboard electric. „Cele care se găsesc acum pe piaţă sunt controlate printr-o telecomandă. Eu am gândit o modalitate de control a acestora cu ajutorul telefonului, sau a unui dispozitiv prevăzut cu o baterie, montat pe placa de skateboard, care poate fi acţionat doar prin mişcarea piciorului. Mai trebuie să cumpăr componentele necesare şi să verific codul care conţine comenzile dispozitivului. Studiez încă o variantă, cea a unui skateboard acţionat de un motor, dar asta presupune, pe lângă cunoştinţele de robotică, şi unele de inginerie, necesare pentru asamblarea componentelor”, a explicat adolescentul.
Deocamdată, Andrei este decis ca după ce la ajunge la Londra, să îşi breveteze vesta robotizată cu sprijinul facultăţii, încă din primul an de studii.
Proiect câştigător pe ţară
Elevi foarte bine pregătiţi la informatică, Andrei Mătrăguna şi Roxana Drăghia au fost coordonatori de echipe în cadrul proiectului „Imprimantele 3D – tehnologia cu care lucrăm la liceu” desfăşurat sub îndrumarea prof. dr. Sandu Golcea, care şi-a adjudecat în acest an locul I la secţiunea „Tehnic” din programul naţional „Şcoala altfel”.
Fiecare echipă a avut câte o temă de proiectare a unor obiecte. Proiectarea s-a făcut cu ajutorul unui soft, după care obiectul conturat pe calculator a fost realizat în mod concret, cu ajutorul imprimantei 3D. Roxana, care a câştigat premiul I pe ţară la concursul de fizică IYPT (International Young Physicistsʹ Tournament) şi reprezintă în aceste zile România la faza internaţională IYPT care se desfăşoară în China, a coordonat o echipă care a realizat un stent vascular folosit în mod obişnuit ca parte a angioplastiei arteriale periferice – un implant care are o aplicabilitate tot mai mare în practica medicală. Andrei a optat pentru o aplicaţie mai deosebită, cu valenţe estetice, dar şi gastronomice, şi anume realizarea unui buchet de trandafiri de diferite culori, din marţipan, o floare pe care nici cofetarii nu o fac prea des, deoarece e greu de realizat, demonstrând astfel că acestă tehnologie va putea fi folosită cu succes în industria bunurilor de larg consum, într-un viitor apropiat.
Proiectul elevilor de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” a obţinut cel mai mare număr de voturi nu numai la secţiunea la care a concurat, ci în întreaga competiţie a Şcolii altfel din acest an, cu un avans considerabil faţă de proiectul clasat pe locul următor şi a demonstrat, totodată, câteva moduri prin care înalte tehnologii pot fi extinse în domenii pe care nimeni nu şi le-ar fi imaginat, cum ar fi obţinerea unor dulciuri cu ajutorul unui calculator şi a unei imprimante. Din cei 180 de elevi ai liceului care au participat la acest proiect, 82 au făcut parte din cele trei echipe care au materializat proiectele – stentul medical, o staţie orbitală şi trandafirii de marţipan. Alături de aceştia s-au implicat 20 de profesori şi a fost pentru prima dată când în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, s-a realizat un proiect de asemenea anvergură.