Iosif Lereter, oaspete de onoare al Politehnicii. Câștigătorul Cupei României din 1958...

Iosif Lereter, oaspete de onoare al Politehnicii. Câștigătorul Cupei României din 1958 a primit în dar și noul tricou al ”Băieților în ghete” FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Eveniment de suflet ieri seară la Biblioteca Universității Politehnica. Iosif Lereter, ultimul jucător în viață al echipei Știința Timișoara, care înfrunta și câștiga finala Cupei cu Progresul București în anul 1958, a străbătut continentul la puțin timp după împlinirea vârstei de 85 de ani pentru sărbătoarea organizată în cinstea sa. Legendarul fotbalist, stabilit în Germania, nu se va întoarce acasă cu mâna goală.

”Știința 58 – formație de legendă a fotbalului studențesc timișorean”, a fost evenimentul în cadrul căruia a fost cinstit fosta glorie alb-violetă. Iosif Lereter, născut pe 23 iulie 1933, în Ferdinand, astăzi Oțelu Roșu (jud. Caraș-Severin). Acesta e ultimul component în viață al echipei care a fost în teren contra Progresului în jocul desfășurat la București în urmă cu 60 de ani. Încheiat 1-0 pentru timișoreni prin golul lui Cădariu. Meci jucat la doar câteva zile după un 0-7 suferit de Știința în fața acelorași bucureșteni.

La eveniment a participat și celălalt component al lotului alb-violet prim câștigător de trofeu: Nicolae Diminescu. Lereter a activat și la UTA, cu care a cucerit două titluri pe finalul carierei, și cu care de asemenea a făcut performanță în cupele europene. Impresionant e că acesta s-a deplasat la Timișoara cu mașina personală, din zona Karlsruhe, unde trăiește în prezent. A plecat din țară în 1991 și de-a lungul anilor ”roșii” familia sa a suferit enorm din cauza comuniștilor. Tatăl său fiind deportat în URSS când fostul fotbalist avea doar 11 ani.

Cel cunoscut cu porecla ”Loli”, primul fotbalist cu peste 300 de prezențe în Divizia A, a fost impresionat de recepția, una care a cuprins numeroase glorii ale sportului alb-violet, precum Jackie Ionescu, Ionel Bungău, Ioan Igna sau Viorel Vișan. ”E un moment foarte emoționant. Sunt copleșit de audiența care a fost aici. Eu nu îmi imaginam că va fi atât de multă lume”, a spus Iosif Lereter.

Marele fotbalist, ”ochiul magic” al Științei cum a fost numit și în cartea lui Iosif Dudaș: ”Timișoara – leagănul fotbalului românesc”, a depănat amintiri și s-a bucurat de poveștile colegilor apropiați ca generație. ”Ideea noastră era să fim împotriva lui Dinamo și Steaua. Să nu uităm că pe Dinamo am bătut-o o dată cu 6-2 chiar la ea în «bârlog». De asta ne și iubea lumea. Nu aveam bani, eram săraci, dar le puneam probleme tuturor. Și în București eram foarte iubiți, pentru că eram considerați reacționari”, a mai spus Lereter.

Acesta a avut și sfaturi pentru tineri: ”Unul care e flămând mai ușor obține rezultate decât unul sătul. Asta a fost experiența mea. Cei care tind să facă ceva, trebuie să pună umărul și să o ia înainte. Eu vin dintr-o familie sărăcuță, dar la orice vârstă știam ce pot să cer de la părinți și ce nu pot să cer… Mă bucur că după atâția ani de zile Politehnica a ajuns la o concluzie de a tranșa mai cu o certitudine și sportul. Sportul nu poate să strice, te fortifică, nu trebuie să mergi să câștigi campionate mondiale, dar ajută copiii să se dezvolte și să rămână sănătoși. Se poate și sport, se poate și școală!”. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie mai lungă de momente speciale dedicate trofeului din 1958, așa cum a fost amicalul ASU Poli – Progresul Spartac (0-0).

A primit noul tricou al lui ASU Poli

La evenimentul de ieri Iosif Lereter a primit o diplomă de excelență și mai multe distincții din partea UPT, de asemenea acesta a primit în dar de la druckeri și noul tricou al lui ASU Politehnica.


Practic a fost prima prezentare publică a echipamentului pe care îl vor îmbrăca elevii lui Cosmin Petruescu în noul sezon. Un tricou nou de joc a primit și celălalt component al Științei 58, Nicu Diminescu.

Dungile clasice orizontale au rămas pe noul echipament, dar acesta are și un design nou, cu elemente ”de camuflaj”. Tricourile sunt deja de vânzare la evenimentul VpB Fest din zona Unirii, dar și la meciul de prezentare din această seară. ASU Poli înfruntă, de la ora 20, Zimbru Chișinău, pe ”Dan Păltinișanu”.

1 COMENTARIU

  1. Cel mai mare fotbalist din vestul tzarii,din ultimii 50 de ani,a venit in sfirsit,si in Timisoara,unde a jucat vreo 11 ani,cu un randament exceptional,iar trecind la UTA,a tras pur si simplu echipa dupa el,ajungind de 2 ori,campion national,plus eliminarea marii echipe Feijenoord,campioana europei si a lumii! Daca ar fi jucat la Dinamo sau Steaua,el ar fi fost selectionat in nationala,de vreo 50 de ori!Bravo Loli,pt.tot ce-ai facut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.