Licitația pentru curățenia stradală din Timișoara, un eșec. Primarul Robu, un nou...

Licitația pentru curățenia stradală din Timișoara, un eșec. Primarul Robu, un nou atac la Curtea de Conturi

1
DISTRIBUIȚI

Începând cu luna august, Retim nu se va mai ocupa de curățenia străzilor din Timișoara, iar licitația pentru contractarea unui nou operator a eșuat. Cu toate acestea, primarul Nicolae Robu nu este îngrijorat.

„Nu cred vor fi probleme mari cu salubrizarea străzilor. Din păcate, licitația a eșuat. Era un ofertant, nu ne închipuiam că va veni cu o ofertă neeligibilă. A venit cu o valoare mult peste plafonul din caietul de sarcini, ori legea nu=-ți permite să accepți astfel de oferte. Nici dacă era cu un leu peste valoarea din caietul de sarcini. Prin urmare, conform legii, există posibilitatea de negociere directă, în condițiile caietului de sarcini, cu ofertantul sau cu alte firme. Noi încercăm în primul rând să încheiem un contract pe această bază legală. Prin absurd, dacă nu vom reuși, va trebui să încheiem un contract într-o situație de forță majoră. Și asta îți permite legea, să acționezi într-o situație excepțională într-o manieră excepțională. Nu cred că-și poate imagina cineva să lăsăm, mai ales într-o lună în care e de așteptat să fie foarte cald, orașul cu gunoaiele pe străzi. Eu am văzut așa ceva, o dată în Atena, o dată în Paris, e înfiorător, nu ne dorim să ajungem să avem astfel de situații”, a spus edilul-șef.

„Facem tot ce ne permite legea. Nu depinde de noi, noi am făcut o licitație în condițiile care au fost apreciate de specialiști din punct de vedere financiar. Din păcate, a venit o singură firmă, din Oradea, cu o ofertă neeligibilă. Noi acționăm în termenii economiei de piață. Pentru noi este important să găsim un operator”, a completat Robu.

Pornind de la pragul financiar stabilit în caietul de sarcini al licitației pentru salubrizarea străzilor, primarul s-a lansat într-o nouă diatribă la adresa Curții de Conturi.


„Prețurile au fost estimate de specialiști în domeniu, ei s-au documentat ce prețuri mai există și au venit cu o estimare. Însă unii vin și te pedepsesc dacă te duci cu plafonul prea sus la licitație. Vine cineva de la Curtea de Conturi, că asta-i țara în care trăim, și acești oameni încă n-au ajuns să dea socoteală, și spun «e adevărat că prețurile de acum sunt de patru-cinci ori mai mici decât au fost sub fosta administrație, dar încă sunt prea mari», citat din memorie. Pâi după ce lege poți tu să spui așa ceva? Nu există preț al pieței, decât cel de la licitație, atunci e prețul pieței, în acel moment și în acel loc. În același moment într-un alt loc poate fi alt preț, iar în același loc, pe o altă licitație, poate fi iarăși alt preț. Un ofertant e liber să-și constituie oferta așa cum crede el, asumându-și riscul de a fi descalificat sau de a pierde în competiție cu alții. Cu toate că lucrurile sunt atât de simple, te trezești că-ți vin astfel de oameni în control care pur și simplu decretează că nu-i așa, că a văzut el acum patru ani că nu știu unde se putea tunde iarba cu un preț mai mic. Și spun «de ce nu ați avut prețul ăla?». Pâi dacă n-a venit cu oferta respectivă nimeni? Ce lege ți-ar fi permis să acționezi asupra prețului? Niciuna. Dar și mai grav este că ajungi ca un judecător să-ți spună că e bine așa, în sifdarea legii. Că așa consideră unii dintre ei, că ei sunt legea. Nu mă amestec în politica asta, a Curții de Conturi, nu mă duc eu să le spun cât să pună prețul la spălatul străzii, nu-i de competența primarului. Ei pun atât cât consideră. Și este o timorare a oamenilor în urma abuzurilor care se produc. Și până acuma măcar vedeam că instanțele de judecată corectează abuzurile acestor personaje de la Curtea de Conturi, care dezonorează instituția. Sunt acolo oameni excepționali, care-și fac datoria, buni profesioniști, oameni cu conștiință, eu nu critic global instituția. Dar am întâlnit personaje care n-ar avea ce să caute acolo. Astfel de personaje vin și-ți fac atâta rău, sunt oameni care au probleme foarte grave, sunt speriați pur și simplu de astfel de abordări. Dacă nu se schimbă legea în termeni foarte clari, va fi jale”, s-a lamentat Nicolae Robu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.