Lovitură de teatru în dosarul finanțării ilegale a echipei Poli Timișoara. Singura...

Lovitură de teatru în dosarul finanțării ilegale a echipei Poli Timișoara. Singura persoană din primărie găsită vinovată de judecători

0
DISTRIBUIȚI

Tribunalul Timiș a dat, astăzi, sentința în dosarul DNA în care fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, fostul secretar Ioan Cojocari și alți șase angajați ai municipalității au fost trimiși în judecată pentru finanțarea ilegală a clubului de fotbal Poli Timișoara, patronat la acel moment de Marian Iancu. Aceștia au fost trimiși în judecată în 2016, fiind acuzați că au prejudiciat bugetul cu peste 31,6 milioane de lei.

Astfel, instanța a decis achitarea fostului primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu, a fostului viceprimar Adrian Orza, a foștilor șefi Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timișoara Martin Staia și Nicusor Miut, precum și a Smarandei Haracicu, fostă șefă la Directia Economica si Violetei Mihalache, fosta șefă a Direcției de Comunicare.

Singurul vinovat în acest dosar, în opinia judecătorilor, este Ioan Cojocari, fost secretar al Primăriei Timișoara, care a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Cojocari trebuie să plătească prejudiciul stabilit în dosar, de 27 de milioane de lei. Fostul jurist al primăriei va trebui să  și presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la o societate publică.

Sentința nu este definitivă.


Ea poate fi atacată la Curtea de Apel Timișoara.

DNA a susținut la vremea respectivă că ”în cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara și inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.). În acest context, edilul, împreună cu inculpații Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria și Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Consiliului Local Timișoara a avizat pentru legalitate H.C.L.nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menționată mai sus. De fapt, prin această conduită nu se urmărea “sprijinirea” activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar. Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.