Mini festival de folk la Timișoara: seară de cântece cu Marius Bațu,...

Mini festival de folk la Timișoara: seară de cântece cu Marius Bațu, Călin Bârcean și Cristi Buică

0
DISTRIBUIȚI
Marius Bațu va susține un concert în cadrul mini festivalului de folk ce va avea loc la Porto Arte

Melomanii amatori de folk vor avea parte de o seară specială joi 5 iulie, de la ora 20, la Porto Arte în Timișoara, unde vor evolua în fața publicului trei nume binecunoscute ale genului: Marius Bațu, Călin Bârcean și Cristi Buică.

Cristian Buică, membru de marcă al Cenaclurilor Flacăra și Totuși, iubirea, este autorul minunățiilor muzicale numite Romanță de cântat în permisie, Destin – Când vine toamna, Grădina cu flori, Toamna ca un leac, Până la tine, cea din urmă pe versurile superbe ale poetului ploieștean Niculae Alexandru Vest. Este și realizatorul cunoscutei emisiuni Strada Folk, difuzată de Radio România Reșița, prin care muzica folk rămâne mereu vie în inimile publicului, Reşiţean prin naştere, Cristian Buică a început să cânte de la vârsta de 14 ani. La 16 ani a câştigat primul premiu important – locul I la un concurs între licee şi o excursie de 7 zile, gratuit, în Parâng. A făcut prima treaptă de la Liceului de Informatică din Timişoara, apoi treapta a doua la Bastilia, actualmente Colegiul Naţional „Diaconovici Tietz”. La 17 ani cânta în Cenaclul Atheneum. A fost remarcat de Adrian Păunescu, care era presedintele juriului, la “Baladele Dunării’ la începutul anilor 80 şi invitat în Cen aclul Flacara, unde rămas până la final, până în ultima zi de existenţăa a Cenaclului.

Marius Bațu s-a remarcat în lumea muzicii românești în 1977, anul în care a înființat, alături de Eugen Baboi, grupul Poesis.


În perioada 1982-1985 activitatea sa s-a învârtit in jurul „Cenaclului Flacăra” iar în 1994, după o perioadă de 8 ani petrecută în Germania, a revenit în țară și a reluat activitatea grupului Poesislansând în 1996 albumul Cântec Șoptit. A urmat o colaborare cu formația Holograf la spectacole și albume precum: „69% Unplugged”, „Supersonic”, „Undeva departe” și „Holografica”, susținând partitura de chitară acustică și backing vocal. În aceeași perioadă, îl regăsim alături de nume mari ale muzicii românești, precum Ducu Bertzi, pe albumele „Dor de ducă”, „Sufletul meu” și „Poveste de iarnă”; Mircea Vintilă – albumul „Madama de pică”, Ovidiu Lipan Țăndărică – „Renașterea”, Dinu Olărașu – „Vis-a-vis”, Stepan Project – „Sensul vieții”, Compact – „5. Compact”. În luna iunie a anului 2001 Marius Bațu este cooptat în grupul Pasărea Colibri, formație alături de care lansează albumul „Încă 2000 de ani” și se remarcă prin melodii ca și „Elegie”, „2000 de ani” și „Cântec șoptit”. După perioada Pasărea Colibri, a participat la diverse spectacole alături de Ducu Bertzi, Florian Pitiș dar și alți artiști. La sfârșitul anului 2007, după o pauză de mai bine de 10 ani și la 30 de ani de la înființarea grupului, Marius Bațu și Eugen Baboi s-au reunit în fața publicului românesc și au lansat un nou produs marca Poesis, albumul Babilon”.

Muzicianul timişorean Călin Bârcean este liderul formaţiei Pragu’ de Sus, una din cele mai cunoscute nume pe scena folk-ului local. Cariera trupei Pragu de Sus a început în anul 2004, odată cu primele apariții scenice și cu editarea primului material discografic, „Decupaj Sonor”. Înființată de Călin Bârcean, Costel Răsuceanu, Marian Draghia și Constantin „Bebe” Borozan, Pragu’ de Sus a rămas, timp de mai bine de un deceniu în prim-planul vieţii muzicale timișorene. Repertoriul abordat cuprinde sute de piese din sfera folk-pop-rock, dintre care se regăsesc şi multe compoziții proprii. Solistul Călin Bârcean și Pragu’ de Sus au redeschis culoarele folkului în zona de vest a țării, prin apariții regulate și colaborări de durată cu artiști precum Mircea Vintilă, Mircea Baniciu (cu care s-a înregistrat piesa „Nimeni, nimeni” în 2009), Ducu Bertzi, Marius Bațu și alții.

Biletele pentru acest mini festival folk costă 30 lei.

Sursa foto: Facebook / Marius Bațu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.