Moară rară din Banat, readusă la viață

Moară rară din Banat, readusă la viață

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai vechi mori din vestul țării, aflată în județul Caraș-Severin, este readusă la viață mulțumită unui grup de voluntari, în cadrul unui proiect intitulat “Ambulanța pentru Monumente Banat”.

Un proiect inedit de salvare a celor mai frumoase monumente istorice din vestul țării a debutat în această vară. Este vorba de “Ambulanța pentru Monumente Banat”, care este finanțat din Timbrul de Arhitectură de către Ordinul Arhitecţilor din România, în cadrul căruia se fac intervenții de urgență.

Într-o primă fază, “Ambulanța pentru Monumente Banat” se va opri asupra monumentelor din județele Caraș-Severin și Timiș, iar primul obiectiv turistic care va fi salvat este o moară veche de sute de ani. Și anume, “Moara Îndărătnica de la perete”, din comuna Eftimie Murgu, aflată la poalele Munților Almăjului. Aceasta face parte din cele 22 de mori din spectaculosul complex mulinologic de la Rudăria, județul Caraș-Severin, unice în Europa, aflate în patrimoniul UNESCO.

“În Banatul de munte se mai găsesc si alte mori, mişcate de apele repezi ale pârâurilor de munte. O parte sunt clasate ca monumente istorice, dar foarte puţine dintre ele sunt încă în funcţiune. La Rudăria însă, majoritatea morilor încă macină făină. Apele repezi care cad în cascade mişcă aici roţile morilor, împletind laolaltă, parcă atemporal, făină, oameni şi poveşti. Deşi majoritatea morilor sunt încă folosite şi întreţinute, moara cea mai veche din sat, «Moara Îndărătnica de la perete», se află într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, Îndărătnica noastră a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină”, transmit inițiatorii proiectului.

Astfel, la mijlocul lunii iulie, o mână de oameni formată din studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, împreună cu mai mulți voluntari și oameni din sat, au încercat să readucă la viață această valoroasă moară.


Intervenţia a presupus, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă, iar alături de cei implicați în proiect a lucrat și un meșter șițar din sat, care i-a inițiat pe studenți și pe voluntari în tainele acestui meșteșug arhaic.

“Proiectul nostru se bazează pe voluntariat şi implicarea comunităţilor locale, pe care le vom sprijini în realizarea intervenţiilor. Ambulanţa pentru monumente Banat îşi propune să facă proiecte de punere în siguranţă şi intervenţie de urgentă, având scopul mai degrabă de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanţă, prelungind şi salvând astfel viaţa unui monument şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cel de responsabilizare socială a tinerilor, pregătirea viitorilor arhitecți și co-interesarea și mobilizarea comunităților în prezervarea și valorificarea patrimoniului imobil ca marcă a identității lor cultural”, informează reprezentanții proiectului “Ambulanța pentru monumente Banat”.

Proiectul este tutelat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, cea care a dat naştere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin.

Morile de apă de la Rudăria au fost folosite încă de pe vremea dacilor. Până în anul 1910, pe Valea Rudăriei existau peste 50 de mori de apă, dar numeroasele inundații au distrus mai bine de jumătate, astfel că, până în toamna anului 2014, mai funcționau doar 22 de mori de apă.

Morile din comuna Eftimie Murgu, numite și mori cu ciutură, sunt din lemn și acoperite cu șiță. La fel ca acum sute de ani, localnicii încă macină porumbul și grâul prin tehnica măturării de piatra morii. Oamenii spun că făina obținută este una specială, cu gust deosebit.

Morile sunt ale sătenilor și poartă numele constructorului, numele locului în care sunt amplasate sau numele unei „familii-șef”, cum ar fi „Moara din Țarină”, „Îndărătnica de la Perete”, „Moara cu Tunel” sau „Popascu”. În anul 2000, morile de apă de la Rudăria au fost recondiționate cu bani de la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.