Muzicianul Josef Kappl, ofertă de pace după un nou scandal între directorul...

Muzicianul Josef Kappl, ofertă de pace după un nou scandal între directorul Filarmonicii Banatul din Timișoara și angajați. Ce cuvinte elogioase spune despre Ioan Gârboni

0
DISTRIBUIȚI

Josef Kappl, binecunoscutul muzician timișorean, care a creat printre altele şi opera rock Meşterul Manole, intervine în conflictul intern din Filarmonica Banatul, îndemnându-i pe toți cei implicați să reia reprezentațiile operei rock – simfonice ca simbol al împăcării. Mesajul artistului vine după ce recent Corneliu Vaida, unul din oamenii care s-au implicat în reușita acestui proiect, a declarat că fără susținerea directorului Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, nu ar fi avut loc premiera operei.

Scandalul a pornit în urma unei scrisori adresate Comisiei de Cultură a Consiliului Local Timișoara, de către Sindicatul Filarmonicii Banatul, în care se specifică faptul că „reușita operei rock Meșterul Manole este meritul exclusiv al orechestrei  și corului… fără niciun ajutor sau sprijin din partea direcțiunii“.

„În perioada premergătoare premierei, subsemnatul a tocit coridoarele Primăriei (Timișoara – n.r.) și ale Filarmonicii în încercarea de a convinge cele două instituții de a finanța și pune în scenă lucrarea. Pe Ioan Gârboni n-a fost greu să-l conving, dimpotrivă! Cel mai greu a fost cu primăria… am făcut exact 26 de drumuri peste drum de filarmonică, pentru a avea o decizie pozitivă și… finanțare.


Finanțare care a fost dijmuită în final, dar asta nu mai e treaba mea… Afirm „sus și tare” că fără susținerea lui Gârboni și a fundației Pro Philarmonia, acest proiect – respectiv premiera operei, nu ar fi avut loc! Cât despre afirmația conform căreia „Reușita operei rock Meșterul Manole de Josef Kappl, este meritul exclusiv al membrilor orchestrei și corului…” – este un mare neadevăr! Făra a avea intenția de a minimaliza contibuția orchestrei și corului FBT, aș vrea să afirm tot „sus și tare”, că aranjamentele orchestrale, adaptările și alte aspecte artistice ce țin de interpretare și punere în scenă, au fost realizate exclusiv de doi artiști de un înalt profesionalism, dirijorul Radu Popa și compozitorul… Josef Kappl! Orchestra doar a beneficiat de munca de zeci și zeci de ore a celor doi, materializată în partiturile după care orchestra a interpretat – cu succes – opera. Deci, domnule Florin Lupulescu, ușor cu pianul pe scări, că se scurge claviatura, parol!“, spunea Corneliu Vaida înt-o postare pe Facebook.

Opera rock simfonică Meșterul Manole a fost prezentată în premieră la Filarmonica Banatul în luna noiembrie 2013, iar un an mai târziu, Josef Kappl și-a arătat nemulțumirea față de deyinteresul autorităților locale vizavi de acest proiect. Acum, artistul își dorește ca opera rock să fie reluată ca un simbol al împăcării celor două tabere aflate în conflictul din Filarmonica Banatul.

„Citesc cu tristețe din nou despre conflictul intern din incinta Filarmonicii Banatul și susțin cu desăvârșire afirmațiile Domnului Corneliu N. Vaida dintr-o postare de acu’ câteva zile. Mesajul meu personal către membrii orchestrei Filarmonicii Banatul implicați în acest conflict este: „Nu continuați să loviți în acel om care a luptat în vremuri grele pentru a vă asigura pâinea de toate zilele, ci faceți posibilă perpetuarea tradiției culturale ale minunatului oraș în care trăiți. Fiți demni de acest oraș!” Privind cu speranță și optimism în viitor, aș propune tuturor celor implicați în acest conflict, să facă tot posibilul pentru reluarea reprezentațiilor Operei Rock-Simfonic „Meșterul Manole”, drept SIMBOL AL ÎMPĂCIUIRII“, spune Josef Kappl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.