Ochi și urechi la Cetatea Devei. Turiștii, așteptați cu noi metode prin...

Ochi și urechi la Cetatea Devei. Turiștii, așteptați cu noi metode prin care să descopere fascinanta fortificație

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Deva vine în sprijinul turiștilor români și străini care își propun să admire mândria orașului. Din luna iunie, vizitatorii au la dispoziție două sisteme de ghidare: audio și vizual.

Cele două sisteme de ghidare au fost puse la dispoziția turiștilor începând cu data de 20 iunie, pentru ca cei care vizitează monumentul istoric să poată afla mai ușor povestea fascinantă a Cetății Devei.

Potrivit reprezentanților Primăriei Deva, primul sistem este un MP3 cu căști care poate fi obținut gratuit, doar în baza actului de identitate și a unui proces verbal de predare-primire de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Deva (aflat la poalele Cetății). Acest sistem de ghidare audio este disponibil în trei limbi: română, engleză și maghiară și conține informații despre 13 obiective aflate în cetate: Telecabină, Poarta I, Poarta II, Drumul de strajă, Scările exterioare care leagă Incinta 1 de Incinta 2, Platforma Artilerie Vest, Platforma Artilerie Est, Bastionul Sud-Estic, Bastionul Bethlen, Camera de Artilerie, Poarta Cezarului, Podul mobil și Zona Cuptoarelor.

Angajații Centrului Național de Informare și Promovare Turistică le vor face vizitatorilor un instructaj de folosire a acestui sistem. La ora actuală, există peste 100 de aparate MP3 care pot fi folosite de turiști.

Al doilea sistem de ghidare este pentru telefoanele inteligente, atât cu sistem de operare android, cât și iOS. Pentru android, aplicația ”Cetatea Devei” se poate descărca de pe telefon din Magazin Play, iar pentru iOS din Appstore.

“În zona Telecabinei, turistul beneficiază de acces gratuit la internet și poate descărca acolo aplicația. Odată descărcată, aceasta poate fi accesată prin bluetooth, fără să mai fie necesară conexiunea la internet. Și acest sistem de ghidare este în limbile română, engleză și maghiară și conține informații tot despre cele 13 obiective din incinta monumentului istoric. Turistul poate consulta la alegere secțiunea despre obiectivul pe care îl preferă.


De asemenea, el are la dispoziție și un buton de Feedback, unde la final, poate să își exprime părerea despre Cetatea Deva sau despre aplicație”, spun reprezentanții Primăriei Deva.

Cele două sisteme de informare au fost implementate de Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva, pentru ca cei care vizitează monumentul istoric să poată afla cât mai ușor și mai în detaliu povestea fortificației medievale care datează din secolul al XIII-lea.

Magnet pentru turiști

Din 2007 până în 2012, Cetatea Devei a fost închisă, iar reabilitarea a fost oprită complet, unitatea fiind scoasă din circuitul turistic. Din 2013 s-au reluat lucrările și au fost restaurate incintele doi și trei. Sunt primele lucrări făcute la Cetatea Devei din 1849, când au explodat depozitele de muniții, dărâmând toată latura de est a monumentului.

Cetatea Devei a fost reabilitată printr-un program de dezvoltare pe fonduri europene începând cu data de 13 martie 2013. Valoarea proiectului de finanțare a fost de aproape 39 de milioane de lei. Din acești bani, aproape 22 de milioane lei au fost asigurați din Fondul European de Dezvoltare Regională, 3,35 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar contribuția beneficiarului, Primăria Deva, a fost de 516.844 lei. Timp de trei ani, în cele două incinte s-au derulat lucrări finanțate din fonduri europene, menite să refuncționalizeze obiectivul și să atragă tot mai mulți turiști.

Cetatea a fost deschisă pentru public în data de 4 aprilie 2016. Peste 370.000 de persoane au inclus Cetatea Devei pe lista obiectivelor vizitate, de la redeschiderea monumentului pentru public.

În perioada 1 mai – 30 septembrie, Cetatea Devei poate fi vizitată zilnic, între orele 09.00 – 21.00. După același program va funcționa și telecabina care facilitează accesul pe monument. Accesul pe Cetatea Deva se poate face pe jos, pe la Poarta 1, sau cu telecabina.

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Monumentul istoric a fost ridicat în secolul al XIII-lea și a fost unul dintre așezările militare strategice ale Transilvaniei. “A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conți și de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Și-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare și întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuință. Nu una austeră, ci una de lux”, este descris obiectivul turistic pe site-ul Cetății Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.