Operație în premieră națională la Timișoara. Cum au salvat medicii piciorul unui...

Operație în premieră națională la Timișoara. Cum au salvat medicii piciorul unui tânăr

0
DISTRIBUIȚI

În această săptămână, prof. dr. Mihai Ionac de la clinica de chirurgie vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” din Timişoara, împreună cu medici radiologi intervenţionişti, au realizat o nouă premieră medicală naţională. Ei au efectuat cu succes o procedură endovasculară, şi anume o trombaspiraţie venoasă iliofemurală, urmată de stentare.


Intervenţia chirurgicală a fost făcută pentru a debloca o venă importantă a unui tânăr de 19 ani, student al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, după ce acesta suferise un traumatism inghinal pe partea stângă, la un meci de fotbal.

Tânărul a ajuns la spital cu piciorul stâng foarte umflat, fără puls, cu blocaj abdominal şi tulburări de sensibilitate, fiind internat de urgenţă cu cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a piciorului. Blocarea circulaţiei venoase a cauzat şi oprirea circulaţiei arteriale, existând riscul amputării piciorului. Medicii au optat pentru aspiraţia pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al piciorului. Procedura, finalizată cu montarea unui stent destinat special pentru sistemul venos, s-a finalizat cu succes, iar acest tip de intervenţie, realizat pentru prima dată în România, a oferit tânărului şansa unui tratament echivalent cu cele europene, evitându-se producerea unui handicap major, chiar dacă tânărul va mai avea de urmat câteva proceduri până la recuperarea completă.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.