Operațiune DIICOT pentru anihilarea unei grupări de evazioniști care a prejudiciat statul...

Operațiune DIICOT pentru anihilarea unei grupări de evazioniști care a prejudiciat statul cu 15 milioane de lei

0
DISTRIBUIȚI

Operațiune a DIICOT și a polițiștilor de la ”Crimă Organizată” Timișoara pentru anihilarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani. Cele nouă persoane, cu vârste cuprinse între 36 și 57 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Din cercetări a reieșit că gruparea a acționat încă din 2007. ”În perioada 2007 – 2013, unul dintre membrii grupării, un bărbat de 45 de ani,  în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi pus în practică un sistem de fraudare a bugetului de stat, prin cooptarea/introducerea în schema infracțională a unor societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, în calitate de furnizori, obiectul activităţii acestora fiind emiterea de facturi generatoare de TVA şi cheltuieli deductibile. În fapt, prin aceste facturi s-a încercat justificarea unor operaţiuni fictive. Astfel, ar fi fost înregistrate, în evidența contabilă a unei societăți comerciale, operațiuni cu caracter fictiv, respectiv achiziții de bunuri de la societăți comerciale cu comportament tip “ fantomă“, cu scopul de a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA”, se arătă în comunicatul polițiștilor.

Ulterior, în perioada 2011- 2013, liderul ” și-ar fi schimbat modul de operare, implicând în circuitul evazionist mai multe dintre societățile sale, atât în calitate de firme beneficiare finale, cât și în calitate de societăți de tip “conductă”, administrate de acesta, iar ca societăți furnizoare a implicat societăți preluate în vederea emiterii de facturi fiscale.


În acest sens, societățile furnizoare implicate ar fi avut, în cadrul grupului infracțional organizat, rolul de a furniza facturi fictive către firmele din grup, de a ridica în numerar din conturile lor bancare sumele ce le erau virate de către societățile beneficiare sau de a face diverse plăți către diverse societăți, cu scopul de a reintroduce în circuitul financiar bani, care în final să ajungă la membrii grupări”. Intermediarii folosiți pentru a scoate banii cash primeau comisioane, banii proveniți din evaziune fiscală fiind reintroduși în circuitul legal. Prejudiciul este de 15 milioane lei. Cei nouă suspecți sunt audiați la sediul DIICOT Timișoara.

cu 

 

fa

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.