Orfanii educației

Orfanii educației

0
DISTRIBUIȚI

Procentele de promovabilitate la Bacalaureat i-au preocupat pe români, timp de câteva zile, poate la fel de mult ca și noul Cod penal sau revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Și ca în fiecare an, acestea spun povestea învățământului românesc, un subiect atât de potrivit atunci când vrem să ne plângem de lucruri care merg prost în țară.

Sigur că școala noastră produce minți luminate, sigur că există elevi de 10, de 9, de 8, care învață, pe lângă radical din… și din ce gen literar face parte ”Luceafărul”, ce înseamnă să fii răsplătit pentru muncă și cum se potrivesc piesele fără viață ale teoriei în lumea reală.


Sigur că avem dascăli care-și inspiră elevii, învățători-arhitecți care cresc oameni de valoare. Sigur că performanța, succesul, dorința de a fi pe primul loc sunt calități care încă se mai caută și se cultivă în școli. Mai ales, în școlile bune. Aici, totul este mereu în schimbare, de obicei, spre bine.

Totul stă însă pe loc în liceele în care copiii nu se înscriu, ci nimeresc. De multe ori, li se spune de la început că au ajuns într-un loc din care nu vor pleca prea departe. Alteori, nu află asta decât când, de exemplu, nu reușesc să ia o medie de trecere la Bacalaureat. Cu toate că, în viața reală, nici nu ar avea ce face cu diploma de BAC, aceasta e totuși o necesitate încă, în România, de cele mai multe ori. Li se mai și pune eticheta de ”proști”, ”loseri”. Și asta, încă de la 17-18 ani… Până și profesorii lor, care au întreaga responsabilitate, ca adulți, în primul rând, tot pe ei dau vina.

Avem, deci, un sistem care absoarbe, nu formează. Dacă ești bun, glorie eternă sistemului, dacă ai nevoie de ajutor, ești împins afară, ascuns cu rușine. O educație ca o monedă cu două fețe, care împarte sorțile copiilor între ”cap” și ”pajură”. Iar atâta timp cât primește câte o medalie cu care să se dea fudulă, nu va întoarce capul spre miile de tineri abandonați la început de drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.