Organizatorii festivalului „Ceau, Cinema!” acuză Primăria Timișoara: „Dacă nu ne puteți susține,...

Organizatorii festivalului „Ceau, Cinema!” acuză Primăria Timișoara: „Dacă nu ne puteți susține, domnilor edili, măcar nu ne încurcați. Nu ne încălecați“. Gestul sfidător al municipalității

0
DISTRIBUIȚI

Organizatorii festivalului Ceau Cinema – eveniment care va avea loc va avea loc în perioada 19-22 iulie, la Timişoara şi Gottlob – acuză faptul că reprezentanții primăriei îi sabotează în mod direct.

„Nu ajunge că, de când am pornit acest festival, ne-am ciocnit de lipsa finanțărilor nerambursabile de la Primăria Timișoara sau cu întârzierea lor proverbială. Anul acesta, încă nu s-au publicat rezultatele la concursul de proiecte (lansat în luna aprilie) și imediat e august, lăsând descoperite o mulțime de evenimente independente cu tradiție. Nu ajunge că anul trecut Primăria Timișoara a considerat că festivalurile de film locale, care se chinuie de ani buni să existe, nu merită finanțare directă, în schimb o merită din primul an un festival importat de la Mediaș. Nu ajunge că Primăria Timișoara susține o grămadă de evenimente cu intrare liberă care au creat multor timișoreni senzația că arta e gratis și că plata unui bilet e un moft. Nu ajunge că la începutul anului, după ce abia a reintrat în posesia sa, Primăria a închis și cinematograful Timiș, unde – de bine, de rău – am făcut proiecții la două ediții. Pentru moment ne-am refugiat în săli de teatru și am reușit să păstrăm Grădina de Vară, amenințată și ea. Credeți că ajunge? Nu. Acum, suntem sabotați în mod direct de Primăria orașului. Caravana Metropolis aduce filme și la Timișoara, cu avizul Primăriei, în Parcul Rozelor, cu intrare liberă. Ieri am aflat că s-a reprogramat Caravana chiar în săptămâna cu festivalul nostru. Până zilele trecute, organizatorii Caravanei au comunicat peste tot că vin în săptămâna de după Ceau, Cinema!. Noi i-am anunțat colegial încă de la începutul anului, când am fixat datele, tocmai pentru a nu ne suprapune. N-ar trebui să fie foarte greu să eviți suprapunerea. Nu e ca și cum sunt așa multe festivaluri de film în Timișoara. Inițial am crezut că pur și simplu oamenii n-au știut, au uitat – chiar dacă oricine poate verifica pe site sau pe cover-ul nostru de Facebook, unde sunt scrise datele cu litere mari. Apoi am înțeles adevărul. Nu le pasă, nici unora, nici altora. De la Caravană n-avem totuși nicio așteptare (dincolo de colaborarea noastră bună de până acum). Este un eveniment organizat de o companie privată (parțial cu bani din aceleași bugete publice naționale) și au dreptul să-l programeze când vor (deși nu e chiar elegant să te bagi așa, când ești musafir într-un oraș). Astăzi am încercat în van să-i convingem să lase evenimentul în perioada în care a fost anunțat inițial. De la Primăria orașului nostru însă așteptăm măcar să protejeze evenimentele crescute cu greu aici, să evite asemenea încălecări care, evident, sunt în defavoarea inițiativelor independente, locale.


Dacă nu ne puteți susține, domnilor edili, măcar nu ne încurcați. Nu ne încălecați.“, spun organizatorii evenimentului Ceau Cinema!

Cea de-a cincea ediție a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 19-22 iulie, la Timişoara şi Gottlob, evenimentul programând și proiecția a trei dintre cele mai de succes filme europene recente.

Programul integral din acest an este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum și pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele (45 lei) și biletele în format electronic (10 lei / proiecție) pot fi achiziționate online sau pot fi cumpărate și de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

„În loc ca publicul să câștige două evenimente, are de pierdut. Primăria, față în față cu titlul de Capitală Culturală Europeană, nu pare să aibă încă un calendar cu evenimentele din oraș, nu are o viziune coerentă. Prin acțiunile sale, lasă de înțeles că dacă există o strategie, aceea este de eliminare a sectorului cultural independent. Printr-o simplă programare din pix se distruge munca unei echipe de 10 oameni, timp de un an de zile. Unii dintre noi vin acasă după serviciu și lucrează la subtitrări. Alții renunță la concediu pentru a lucra la festival. Unii dintre noi au copii mici, așa că deseori ajungem să trimitem noaptea email-uri, să scriem proiecte, contracte, comunicate, să completăm excel-uri, să facem rezervări la avioane sau să vedem filmele pentru festival. Să nu înțelegeți că ne considerăm eroi. Facem ceea ce ne place. Voluntar. Ne întreba ieri un jurnalist observând, pe bună dreptate, că noi așteptăm „tot” aceiași 3.000 de spectatori: după 5 ediții nu ar trebui să creșteți? E adevărat că am crescut în fiecare an, organic, așa cum am putut. Anul acesta, de exemplu, introducem atelierul de cinema pentru tineri. Sau posibilitatea de a achiziționa bilete online. Și avem mai mulți invitați. Și mai multe filme în premieră. Dar festivalul (în situația asta nu suntem doar noi) nu are cum să crească consistent atunci când este ignorat cu bună știință, când infrastructura cinematografică a rămas sub nivelul anului 1998, când nu e sigur dacă orașul va avea un cinema de artă în 2021. Am obosit de mult să mai dăm exemplul Clujului, cu susținerea masivă a administrației de acolo pentru TIFF, sau exemplul Aradului, cu 3 cinematografe renovate. Adevărul e că am rezistat până acum mai ales datorită entuziasmului publicului. Și datorită sprijinului unor parteneri fideli. Poate că e timpul să facem și noi un sondaj. Poate că trebuia să punem această întrebare mai demult. E o întrebare formulată indirect de Primăria Timișoara, pentru noi și pentru dumneavostră: doriți să vedeți caravane cu intrare liberă, cu filme deja rulate, sau doriți să susțineți micul vostru festival de film european independent? Poate că și Primăria Timișoara ar trebui întrebată direct: domnilor edili, aveți de gând să respectați angajamentele asumate prin titlul de Capitală Culturală Europeană și să adoptați o strategie coerentă care sprijină, și nu sabotează asociațiile culturale și evenimentele pe care încearcă să le organizeze în oraș?“, spun organizatorii acestui festival, Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.