Premiera filmului Bodrog, cu muzica experimentală creată de timișorenii de la Makunouchi...

Premiera filmului Bodrog, cu muzica experimentală creată de timișorenii de la Makunouchi Bento VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Premiera filmului Bodrog regizat de arădeanul Mihai Sălăjan (Selfmademusic), scris în colaborare cu Dr. Ștefan Tiron, a cărui muzică a fost compusă de timișorenii de la Makunouchi Bento, va avea loc vineri, 20 iulie, de la ora 17.45, în incinta Sălii 2 a Teatrului Național Timișoara.

„Bodrog” e un pseudo-documentar aproape de groază, a cărui acțiune are loc în sinistrul sat Bodrogu Vechi. Filmul urmărește un grup de artiști obosiți, care se alătură unei șederi artistice în Bodrogu Vechi, doar pentru a descoperi ceva ascuns în istoria satului. Acest film folosește o formulă netradițională de a spune o poveste, combinând stilul de filmare documentar cu obișnuitele didascalii regizorale, subtitrări conștiente (care își bat joc de filmul în timp real, similar cu „Mystery Science Theatre 3000” [„Teatrul Misterului Științei 3000”] și cu muzica experimentală compusă de Makunouchi Bento. O combinație între ‘found footage’ și ‘mockumentary’, Bodrog este un delir, un labirint vizual despre sacrificii, legende uitate reînviate la un deț de țuică și creaturi mitologice din adâncurile Mureșului.

Makunouchi Bento, sau „cutia pentru prânz” japoneză, e o cutie din lemn, lustruită și îngrijită, împărțită în compartimente cu bunătăți culinare.


Probabil că acest fetiș corespunde celei mai familiare imagini a mediului domestic japonez. Interpretând cutia ca obiect, dar, în același timp, ca metaforă, Felix Petrescu („Waka X”) și Valentin Toma („Toma Carnagiu”, „FKA Qewza”) pun, în anul 2001, bazele acestui proiect muzical cinematic/ experimental/ electro-acustic. Discografia lor cuprinde trei albume și 35 de EP-uri și single-uri lansate la netlabel-uri de prestigiu, cântece incluse pe mai mult de 40 de compilații, colaborări cu artiști precum: Selfmademusic, Silent Strike, Daniel Dorobanţu, Nagz, Kaneel, Tao, Adapt, Autorotation, Ben Mono și mulți alții. După live rescoring-ul a trei filme și două documentare, plus soundtrack-ul unui joc video, timișorenii au compus muzica originală pentru primul lungmetraj al lui Mihai Sălăjan.

Mihai Sălăjan a început ca producător de muzică experimentală și ca artist de cărți de benzi desenate și, timp de câțiva ani, a lucrat pentru a deveni mai bun în aceste domenii. Încet, dar sigur, a început să se concentreze pe chiar prima lui iubire, cea de când era copil: cinematografia. A început independent realizarea primului său lungmetraj: „Bodrog”, o comedie românească, cu accente de groază, turnat într-un sat aproape uitat. Între timp, a întâlnit, din întâmplare, câțiva tineri cineaști autohtoni, care aveau cu toții în cap un lucru: să redea interesul local al oamenilor pentru filme. Cu alte cuvinte, au început cu toții o mică mișcare de promovare, către publicul local, a filmelor alternative, independente, subterane, iar unii dintre ei încep să producă și să regizeze scurtmetraje, de asemenea.

Proiecția are loc în cadrul Ceau Cinema – Festival de buzunar, eveniment ce se desfășoară în perioada 19 – 22 iulie al cărui program complet se găsește aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.