Sărbătoare pentru unul dintre cei mai buni chitariști din România: La mulți...

Sărbătoare pentru unul dintre cei mai buni chitariști din România: La mulți ani, Erlend Krauser!

0
DISTRIBUIȚI
Erlend Krauser împlinește astăzi 60 de ani

Erlend Krauser, unul din cei mai buni chitariști ai României, fost membru al trupei Phoenix, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 60 de ani, ocazie cu care îi urăm un sincer La Mulți Ani!

Erlend Krauser s-a născut pe 19 iulie 1958 la Timișoara, într-o familie muzicală, tatăl fiind muzician profesionist, angajat al Filarmonicii Banatul și profesor la liceul de muzică. Are un frate mai mic, basistul Dieter Krauser. Bunica lui a fost vară cu actorul Johnny Weissmüller, interpretul personajului Tarzan. După ce a devenit chitarist al formației Phoenix, în 1977 a părăsit România clandestin, împreună cu membrii formației, fiind ascuns într-una din boxele Marshall ale lui Nicolae Covaci. Împreună cu Josef Kappl, s-a alăturat formației Lake. În 1980, a început să lucreze la Hamburg, unde s-a și mutat în următorul an.A mai cântat pentru perioade mai scurte sau mai lungi cu formațiile Goombay Dance Band, Taco, Ricky Shane și Putting On The Ritz. Din 1982 până în 1984 a cântat cu formația hamburgheză Roter Mund. În 1986 Erlend Krauser a conlucrat din nou cu Nicolae Covaci, cei doi înscenând opereta Evita a lui Andrew Lloyd Webber la teatrul din Osnabrück.

În cursul acestui an, artistul a fost prezent în Timișoara cu ocazia lansării materialului discografic „Last Discoveries“. Chitaristul timișorean care are parte de recenzii călduroase din partea unor site-uri specializate pe arta chitării din întreaga lume și-a promovat noul disc și în cadrul unor emisiuni realizate de Tania Tunaș la TVR Timișoara (Regiunea în obiectiv), Bogdan Puriș la Radio Timișoara (Muzicorama) și în cadrul proiectului „Muzica pentru viață“ organizat de Radio Reșița.


„Albumul a fost ideea unei doamne din Graz, Austria, mare fan al meu, care și-a dorit de la mine să pun toate solo-urile care le-am cântat la James Last în acești 23 de ani, în „soundul meu”, cu aranjamentele MELE (deci refăcute și cu sound cum e pe CD-urile mele).

În 2015, după moartea lui James Last, mi-a scris acea doamnă. Eu în momentul acela nu am avut un plan pentru un CD nou. Eram cu gândul la cântat live, făcut un program fain din cele (atunci) șapte CD-uri și cântat în cluburi, și în România, și în Germania. Deci mi s-a părut atunci ca un fel de „ofertă divină“ când a venit mailul doamnei. În primul rând, aceste compoziții ale Christinei Aguilera (trei piese ), Leonard Cohen, Richard Marx, Johnny Cash, Lucio Dalla, sânt unele din piesele mele preferate. Ca să interpretezi aceste piese vocale pe o chitară, trebuie să intri în ele adânc și profund… să le cauți spiritul și sufletul. Eu le-am cântat pe aranjamente James Last, care nu au avut „adâncimea“ pe care eu o caut în muzică. Asta a fost una dintre chestiile excitante: pot eu să le aranjez și să le interpretez cu aceeași adâncime și suflet de parcă ar fi piesele mele? Cu tehnica nouă (tapping) pe care o dezvolt încontinu din 2008, a trebuit să le schimb frazarea complet, ceea ce nu e ușor, dacă deja le-ai trecut o dată prin spiritul tău, pentru că e total alt fel de cântat! Cred că și acest fapt m-a excitat să le refac. Și al treilea aspect este „un fel de luat rămas bun“ de la un muzician pe care îl respect foarte mult și de la un timp – 23 de ani – în care am cântat de 30-40 ori în Royal Albert Hall – și la care mă gândesc cu bucurie în suflet “, spunea Erlend Krauser, cu ocazia lansării albumului care a avut loc la Viniloteca în Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.