Scandal în timpul dezbaterii pe tema zonei de promenadă din centrul Timișoarei....

Scandal în timpul dezbaterii pe tema zonei de promenadă din centrul Timișoarei. De ce a plecat primarul Robu din sală, nervos

2
DISTRIBUIȚI

Scandal în sediul Primăriei Timișoara, în această după-amiază, izbucnit între Nicolae Robu și un cetățean, chiar la începutul dezbaterii publice cu privire la proiectul de hotărâre referitor la stabilirea zonei de promenadă din centrul orașului. Un timișorean a venit cu două colii, pe care le-a afișat pe masă. Pe una apărea o imagine editată cu Nicolae Robu așezat pe un WC, pe care scria „Consultare publică pe zona de relaxare. Măcar ăsta face ceva!”, iar pe cealaltă mesajul “#Fără PeNaLi, impostori, psihopați și șarlatani parveniți în funcții publice”.

Nicolae Robu a luat cuvântul pentru a preciza că primul care s-a înscris să-și susțină punctul de vedere în timpul dezbaterii publice poate să vorbească, însă a fost întrerupt de cetățeanul nemulțumit care a venit cu afișele în sala din sediul Primăriei Timișoara. „Domnule primar, despre ce discutăm aici? Care este tema dezbaterii publice?”, i-a reproșat de mai multe ori timișoreanul. Văzând că nu este lăsat să vorbească, Nicolae Robu s-a enervat și a părăsit sala de consiliu. Pe hol, primarul a declarat presei că cel care îl calomniază este Nicolae Bîrsan și are de gând să-i facă o plângere penală pentru injurii, precizând că primește mesaje pe Facebook prin care este jignit de timișorean de mai mult timp.

În condițiile în care edilul a părăsit sala, dezbaterea publică nu a mai început. După aproximativ zece minute, timp în care a stat pe hol, Nicolae Robu s-a întors. „Eu sper să se poată vorbi în continuare. Cu toții veți avea posibilitatea să vă exprimați. Am fost tolerant și am trecut din milă pentru anumite lucruri. Acum nu este persoana mea vizată, ci instituția nu este lăsată să funcționeze, iar pentru asta trebuie să se dea socoteală”, a precizat primarul Robu.

Unul dintre timișorenii care au fost nemulțumiți de proiectul de hotărâre a precizat că primăria este obligată prin lege să vină cu formulări clare. Bărbatul s-a referit la următoarea frază din document: „zona de promenadă este statuată în scopul de a asigura locuitorilor și vizitatorilor Timișoarei un loc special de plimbare și recreere în condiții optime”, solicitându-i primarului să definească cuvântul „optim”. De asemenea, timișoreanul i-a solicitat primarului să renunțe la amenzile aplicate celor care nu respectă hotărârea de consiliu local, însă Nicolae Robu a precizat că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că „dorim să asigurăm timișorenilor și celor ce vin în Timișoara condiții de a se simți bine. La asta ținem foarte mult”.

A urmat la microfon Rodica Militaru, președintele Asociației Proprietarilor din Zonele Rezidențiale, care a precizat că „nu intră în atribuțiile Poliției Locale Timișoara să facă propuneri de proiecte de HCL, considerăm că poliția locală și-a depășit atribuțiile prevăzute de legislație. A doua observație: credem că sintagma zonă de promenadă ar trebui definită conform regulamentului local de urbanism. Am o întrebare: această zonă de promenadă va fi indicată prin marcaje? Pe această suprafață există domeniul public și domeniul privat, inclusiv spațiul din casele noastre. Cum puteți dvs., poliția locală, spune că trebuie reglementată orice activitate care se desfășoară în acest areal”.

Nicolae Robu a întrerupt-o pe Rodica Militaru pentru a preciza, revoltat, că își dorește doar să „obstrucționeze un demers apreciat de cetățeni.


Dacă cineva, probabil din lipsă de preocupări, că nu-mi explic altfel, din plictiseală, nu are altceva mai bun de făcut decât să obstrucționeze demersurile celor care lasă ceva în urma lor, au ceva de făcut, ei, bine, cu mine asta vă spun, la fel de tranșant cum am făcut-o întotdeauna, nu ține. Eu oricum îmi văd de drumul meu, având suportul majorității covârșitoare a timișorenilor. Vă număr pe degete pe cei care încercați să ne frânați, dar nu ne opriți”.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Ruben Lațcău, vicepreședinte USR Timiș. Acesta a precizat, printre altele, că „dorim să ni se comunice actul normativ pe care această HCL ar urma să-l completeze, deoarece pe site-ul primăriei nu am găsit un act anterior care să definească zona de promenadă și regulamentul ei de utilizare. Vă rog să ne comunicați care sunt actele normative, reglementările în rigoare care definesc regimul zonei de promenadă și sancțiunile prevăzute. Referitor la proiectul de act normativ contestat, facem următoarele observații: HCL va deveni inaplicabilă dacă se va vota în forma actuală. Inaplicabilitatea ar proveni din lipsa procedurilor de autorizare/avizare. Fără reglementări clare și transparente, eliberarea de aviz sau de acord ar deveni un lucru pur arbitrar. Proiectul de hotărâre ar trebui chiar să enumere care sunt acele activități care necesită autorizare prealabilă. Cerem definirea clară a tuturor activităților care necesită avizare conform acestui HCL”.

Nicolae Robu i-a replicat, nervos, că „pe noi ne interesează să facem lucruri bune pentru orașul nostru, să facem bine orașul, cetățenilor ce trăiesc aici și vizitatorilor și suntem deschiși la orice sugestii. Constat că extrem de rar se vine cu o propunere constructivă, ci observ că 97% din tot ce se întâmplă reprezintă acțiuni obstrucționiste, toate menite se împiedice îmbunătățirea lucrurilor în orașul nostru. O spun cu un gust foarte amar, din păcate”.

În final, a luat cuvântul și Nicolae Bîrsan, care a început să se certe cu primarul Timișoarei. „Dă-mi voie să vorbesc, te rog. Am cinci minute alocate ești obligat să mă asculți”, a precizat Nicolae Bîrsan, la care primarul Robu i-a replicat că trebuie să vorbească la subiect.

După ce dezbaterea publică s-a terminat, Nicolae Robu a declarat presei că „unele observații au fost pertinente, au fost anumite scăpări în redactarea proiectului de hotărâre. De exemplu, nu scria că se are în vedere domeniul public, dar o să adăugăm. Apoi mai pot fi precizate anumite lucruri mai clar”. Proiectul de hotărâre ar urma să fie supus la vot în ședința de mâine a Consiliului Local Timișoara.

2 COMENTARII

  1. Nu caracterizam fata unui om . Domnul Birsan are idei foarte bune chiar daca nu toate insa o mare parte din ideile dinsului ar trebui sa fie luate in considerare.
    Domnul Robu ar trebui sa ia act si de parerile timisorenilor dar se pare ca dinsul traieste intr-o lume total paralela cu cea a oamenilor normali din punct de vedere psihic.
    Manifestarea asta a domnului Robu a fost odata caracterizata de un psihiatru ca fiind anormala.
    Oare familia lui Robu nu vede lucrul acesta si nu intelege ca starea lui s-a agravat intr-o masura in care in scurt timp va fi irecuperabil?
    Nu intereseaza ca se cearta cu Birsan sau cu Militaru dar omul acesta nu se mai controleaza.
    El nu se comporta ca un om cu studii superioare ca un pedagog, ci pur si simplu ca o tzatza in izmene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.