Spitalul Municipal Timișoara va avea maternitate nouă până în 2021. Ce pas...

Spitalul Municipal Timișoara va avea maternitate nouă până în 2021. Ce pas important a fost făcut

0
DISTRIBUIȚI

Pas important făcut pentru ca Maternitatea “Odobescu” a Spitalului Municipal Timișoara să fie mutată într-o clădire nouă, realizată la standarde europene. Olimpia Oprea, directorul unității medicale, a anunțat, astăzi, în cadrul conferinței organizată la sediul PNL Timiș, că a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru noua maternitate. Aceste servicii vor costa peste 360.000 de lei, fără TVA, și vor fi realizate de o firmă din București. Noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara va fi construită cu bani de la bugetul local al Primăriei Timișoara, în zona Bogdăneștilor, pe str. Balta Verde, nr. 17.

“Astăzi a semnat domnul primar (Nicolae Robu – n.r.) contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, cu termen de cinci luni pentru serviciul respectiv, care ne va ajuta să avem o maternitate la standarde europene. Este vorba de o clădire formată din demisol, parter și șase etaje, care va include 366 paturi. Maternitatea Odobescu este cea mai mare maternitate din regiune, de gradul trei și care preia foarte multe cazuri din județele vecine. În cadrul spitalului respectiv vor exista și alte compartimente, precum laborator de analize medicale, blocuri de naștere, laborator de imagistică medicală.


Se va realiza și fertilizare in vitro, avem echipamentele necesare, medici pregătiți, dar nu avem spațiu suficient să putem funcționa. În secțiile de Obstetrică – Ginecologie sunt prevăzute zece saloane cu câte un pat, cu condiții deosebite, restul vor avea două paturi și baie proprie”, a explicat Olimpia Oprea.

De asemenea, pe terenul din zona Bogdăneștilor vor fi realizate și spații administrative. Astfel, va funcționa și o bucătărie care va deservi maternitatea și alte secții, precum și o spălătorie pentru tot spitalul. În prezent, acest serviciu este externalizat, iar Olimpia Oprea a precizat că după ce unitatea medicală va avea proprie spălătorie, cheltuielile se vor reduce la jumătate. Maternitatea va avea 15.000 mp, iar birourile și spațiile administrative 2.200 mp.

“Sperăm ca pe parcursul primului semestru din anul 2019 să avem finalizată licitația pentru desemnarea firmei care va executa lucrarea. Proiectul este asumat pe bani de la bugetul local. Dacă vor fi oportunități de comutare pe finanțare europeană, o vom face. Sperăm să mai crească natalitatea în zonă. Deja este nevoie de maternități la standarde actuale și să oferim cetățenilor așa ceva. Costul efectiv va rezulta după realizarea studiului de fezabilitate. Eu estimez că doi ani durează lucrările, dar este o estimare făcută de un calculatorist, nu de un constructor”, a afirmat, astăzi, Nicolae Robu.

În acest moment, pentru clădirea în care-și desfășoară activitatea Maternitatea „Odobescu” municipalitatea plătește o chirie lunară de 5.100 de euro Fundației Caritatea.

Vă reamintim că, luni, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat că a fost aprobată finanțarea pentru construcția unei noi maternități și în cadrul Spitalului Județean Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.