Timișoreanul Robert Magheți revine acasă cu proiectul Cobzality: „Ne-am retras în studio...

Timișoreanul Robert Magheți revine acasă cu proiectul Cobzality: „Ne-am retras în studio căutând direcții noi cu un producător fain“ VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Cobzality, proiectul din care face parte şi muzicianul timişorean Robert Magheţi, va susține un concert în cadrul evenimentului Ziua Județului Timiș, care semnifică data când a fost instaurată administraţia românească în judeţul Timiş – 28 iulie 1919, după plecarea armatei de ocupaţie şi înainte de intrarea armatei române. Practic, în 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost instalat în funcţia de prefect, preluând administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris.

Anul acesta, Ziua Județului se va sărbători timp de două zile. În 27 iulie, vineri, Consiliul Județean Timiș organizează Ziua Porților Deschise ca parte a programului dedicat Zilei Județului Timiș. În 28 iulie, de la ora 18.00, va avea loc Expoziția Ștefan Popa Popa’s – Personalități istorice din Banat și România, de la ora 19.00, Schimb de gardă, iar de la ora 20.00, un concert susținut de formațiile Cobzality și Direcția 5.

Acum doi ani, Cobzality a lansat un videoclip atipic, fără make-up sau hairstyling, fără cadre sofisticate ori outfit-uri gândite şi răzgândite. Clipul „De la Căpâlna” prezintă, pe lângă o poveste discretă de dragoste, câteva locuri frumoase din România, care inspiră la iubit şi… filmat. Crew-ul a fost însăşi trupa, asistată de săteni curioşi ori dornici să dea o idee regizorală. Videoclipul a fost filmat la Sadova Nouă, Sat Bătrân (Armeniş) şi Timişoara (Festivalul Artelor Timişorene).

În preajma aniversării a trei ani de existenţă şi promovare a folclorului românesc într-un mod avangardist, Cobzality, proiectul din care face parte şi muzicianul timişorean Robert Magheţi, a lansat albumul „Paparuda 2.0”. Prin cele 13 piese incluse pe album, membrii trupei îşi doresc să reactiveze spriritul şi identitatea muzicală a poporului român, îmbinând muzica tradiţională cu elemente electro şi ambientale. Mai mult, cel care a auzit în avanpremieră câteva dintre piesele incluse pe albumul „Paparuda 2.0” a fost chiar celebrul designer de produs şi pasionat de DJ-ing Karim Rashid, Cobzality impresionându-l pe artistul egiptean prin sound-uri şi combinaţii inedite de genuri şi stiluri muzicale. Fondată de doi dintre foştii membri Sistem, Florin Romașcu şi Robert Magheţi, cărora li s-a alăturat ca solist vocal Bianca Purcărea, albumul trupei Cobzality, „Paparuda 2.0”, este caracterizat de cei trei artişti drept un posibil brand muzical de ţară.


Cobzality îmbină muzica tradițională românească cu sonorități moderne, propunându-și să pună în lumină instrumentele tradiționale autohtone. Acestora le alătură o vastă gamă de instrumente de percuție, trompetă, caval, nai și sunete de sintetizator.

Numele Cobzality nu a fost ales la întâmplare, ci surprinde o bucată din sufletul românesc, așa cum îl percep semnatarii proiectului. Cobzality au susținut numeroase concerte în țară și au fost invitați ai unor evenimente remercabile precum ”Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu”, “Victoria Film Festival”, “Jazz In The Park” sau ”Festivalul George Enescu”. În luna noiembrie a anului 2013, Cobzality a susţinut un recital extraordinar la Sala Capitol alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Banatul”, evenimentul fiind inclus în stagiunea de toamnă a filarmonicii timişorene. De orchestrarea melodiilor s-a ocupat Simona Strungaru, sub a cărei baghetă s-au aliniat toţi muzicienii şi invitaţii acestora, maestrul instrumentelor tradiţionale de suflat, Dorin Cuibariu şi talentatul chitarist Horea Crişovan.

„Ne-am retras puțin în studio să căutăm sound-uri si direcții noi Cobzality cu un producător fain. Solista noastră Bianca a luat casting-ul pentru rolul Sophie din musicalul Mamma Mia. Pentru asta, a făcut canto cu Mary Hammond, vocal coach, cu o vastă experiență în domeniul artistic și cu un portofoliu în care a adăugat, de-a lungul timpului, colaborări cu Coldplay, Tom Odell, Vanessa White, Kimberly Walsh, Eliza Doolittle, Muse (Matt Bellamy sau Florence Welch (Florence and the Machine). Cântăm sâmbătă pentru prima oară în Timișoara piesa noastră experiment Dor di dor, coprodusă de Popoiag de la ROA. Am făcut un turneu în Kazashtan alături de Gheorghe Zamfir și sunt si eu în band-ul Mamma Mia la tobe. Avem sală nouă de repetiții și studio, pe ambele le-am amenajat eu , că tot sunt designer de interior. În sfârșit am sala de repetiții pe care am visat-o de mic. Aștept cu nerăbdare reîntâlnirea cu prietenii de acasă“, ne-a declarat Robert Magheți.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.