Timișorenii de pe strada Kiriac, revoltați de un proiect imobiliar promovat de...

Timișorenii de pe strada Kiriac, revoltați de un proiect imobiliar promovat de primarul Robu. Care este prețul cerut de proprietar ca să renunțe la investiție

0
DISTRIBUIȚI

Dezbatere publică cu scântei la Primăria Timișoara, pe tema PUZ-ului prin care municipalitatea vrea să dea undă verde construirii unui bloc cu parter, patru etaje și etaj retras, pe str. Dumitru Kiriac nr.17A, investiția fiind a firmei Sedako SA. În sală au venit mai mulți cetățeni revoltați de acest proiect, care ar duce la distrugerea parcului din zonă. Deși legea prevede că la dezbatere trebuie să participe inițiatorul proiectului de hotărâre de consiliu local, primarul Nicolae Robu nu a fost prezent, iar dezbaterea nu a fost transmisă live de municipalitate. La întrebarea de ce nu este Robu prezent, angajații Primăriei Timișoara s-au făcut că nu aud.

Ilie Sârbu, de la Asociația ”Salvați patrimoniul Timișoarei”, a afirmat că ”potrivit Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Timișoara și a planșelor aferente de pe site-ul primăriei, terenul la care studiul de opurtunitate face referire și este supus dezbaterii publice, are interdictie definitivă de construire”, făcând referire la planul de urbanism general care este în vigoare. Ilie Sârbu a susținut că s-a retrocedat și o bucată de stradă și „imediat după retrocedare, parcela a fost cumpărată de cineva care, la momentul respectiv, era funcționar public.


În declarația sa de avere nu apar însă nici terenul, nici suma încasată în urma vânzării terenului către beneficiar”.

Arhitectul șef Sorin Ciurariu a făcut un adevărat slalom printre întrebări, venind cu explicații care s-au bătut cap în cap. În primă fază a susținut că zona albă, așa cum apar pe harta PUG-ului și în legendă explicată zonele cu interdicție de construire, reprezintă de fapt zone nereglemantate care pot fi modificate prin PUZ, după care a susținut că există o altă planșă unde cvartalul respectiv este colorat, deci se poate construi, pentru ca în final să afirme că zonele cu interdicție definitivă de construire sunt marcate cu alb și o linie subțire. Nemulțumiților le-a transmis că dacă nu cred ce spune se pot adresa instanței.

Locuitorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că zona se va aglomera și mai tare, afectând și locul de joacă al copiilor din cartier. ”Acum pe locul de joacă pun postul Trafo, parcarea, spații verzi. Cel puțin locuri de parcare sunt pe spațiul verde. Niciunde nu se vorbește în documentație că există un spațiu verde, că există un loc de joacă”, a susținut Petru Olariu, președintele FALT, care stă în zonă. Ciurariu a replicat ”pot să apreciez maturitatea la dezbaterea PUZ. O să analizăm documentul și o să vă dăm un răspuns în scris”. Lucian Melinte a afirmat că ”zona este foarte aglomerată. Parcela este în apropierea singurului loc de joacă din cartier. Fizic nu este posibil să amplați pe o parcelă lată de 19 metri să amplasați o clădire înaltă de 21 m care trebuie să aibă o retragere de 10 m și să respectați legea”.

La finalul discuțiilor, proprietarul terenului a susținut că ”l-am cumpărat cu 80.000 euro. Dacă primaria mă expropriază pentru utilitate publică și vrea să facă parc, nu am o problemă. Să îmi plătească pe teren cât am dat. Eu nu am nevoie de tot scandalul ăsta”.

Decizia aparține Consiliului Local Timișoara, care va hotărî prin vot dacă va aproba PUZ-ul pentru construirea blocului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.