Tot mai mulţi timişoreni se întorc la serviciu mai devreme din concediul...

Tot mai mulţi timişoreni se întorc la serviciu mai devreme din concediul de creștere a copilului

0
DISTRIBUIȚI
Foto: xnspy.com

Părinţii din Timiş optează tot mai mult pentru carieră şi mai puţin în favoarea familiei tradiţionale. Deşi ar putea să stea mai mult în concedul post-natal, mulţi părinţi preferă suma plătită de stat pentru a se întoarce mai rapid la slujbă. Ceea ce este interesant este că cei mai mulţi beneficiari ai stimulentelor de inserţie pentru creşterea copilului sunt în cele mai dezvoltate judeţe ale României, acolo unde o carieră contează foarte mult. Sunt câteva mii de părinţi care preferă să se întoarcă mai rapid la locul de muncă, primind la schimb o sumă de 650 de lei, conform legislaţiei. Astfel, la nivel naţional, stimulentele de inserţie pentru creşterea copilului plătite în luna mai 2018 au totalizat 57,075 milioane de lei, suma medie acordată fiind de 624,38 de lei, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).  În luna mai, erau 91.411 beneficiari ai stimulentului de inserţie pentru creşterea copilului, cei mai mulţi fiind în Bucureşti – 13.008 şi în judeţele Cluj – 4.159, Timiş – 3.989, Iaşi – 3.699 şi Prahova – 3.631.

Reluarea activităţii este motivată de necesitate sau de dorinţa de a avansa în carieră? Cel mai probabil, situaţia este motivată de necesitate.


Această situaţie se întâlneşte cel mai des în situaţia posturilor fără funcţii înalte, din mediul privat. Acolo unde deţinătorul are o anumită funcţie de conducere sau lucrează în sectorul public presiunea este mult mai mică. Deşi legislaţia protejează părintele şi îi permite să stea mai mult alături de noul născut, mulţi preferă să se întoarcă mai rapid la vechiul post. „Eu am decis să mă întorc mai devreme. Suma acordată ne ajută în familie, vom fi ajutaţi de părinţii noştri. Dacă stai prea mult acasă rişti să nu mai fi privită la fel de bine la slujbă, aveam un post pe care îl consider unul bun şi nu aş vrea să îl pierd”, ne-a spus Maria, o timişoreancă angajată la o multinţională din oraş, care a decis să se întoarcă la lucru cu câteva luni mai devreme de sfârșitul concediului maternal.

Stimulentul de inserţie pentru creşterea copilului, în valoare de 650 lei/lună, se acordă părinţilor care decid să se întoarcă mai devreme la serviciu din concediul pentru creşterea copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.