Trei povești la Timișoara. Trei artiști ieșeni vin cu o expoziție inedită

Trei povești la Timișoara. Trei artiști ieșeni vin cu o expoziție inedită

0
DISTRIBUIȚI

Dan Erceanu, Dragoş Pătraşcu şi Simion Cristea sunt trei artişti ieşeni ale căror lucrări au ajuns, începând cu această săptămână, în faţa publicului timişorean, în galeria Pygmalion a Casei Artelor de pe strada Augustin Pacha, acest demers artistic concretizat într-o expoziţie-eveniment fiind rodul colaborării dintre direcţiile judeţene de cultură Timiş şi Iaşi.

Lucrările artiştilor, reunite sunb titlul „Trei”, sunt o suită de poveşti, istorii sau senzaţii alcătuite din linii, trasate în creion, în tuş sau acril, scoase la iveală din lemn ori croite din obiecte. Artist cu un palmares impresionant, stabilit timp de un deceniu la Paris, Dan Erceanu, autorul unor lucrări de factură suprarealistă, care a avut şansa de a avea în facultate profesori de excepţie, le va împărtăşi privitorilor care vor trece pragul galeriei experienţasa de gravor şi desenator de excelenţă. Maestrul François Pamfil, o complexă personalitate artistică, spunea despre Dan Erceanu că „face parte din acea familie de <<aventurieri>> ai vizualului din care provine un regizor ca Fellini, de exemplu, artişti caracterizaţi de gustul baroc al saturării fiecărui cadru cu elemente a căror somptuoasă plasticitate polemizează reciproc spre instaurarea unor neliniştitoare zone de emoţie”.

Modul în care graficianul Dragoş Pătraşcu a ales să se exprime este arta cu mesaj pentru suflet, în care lucrurilor li se spune pe nume. „Cu toate că am o formaţie de grafician, mă pot recomanda drept artist vizual. Pentru că mi-a plăcut dintotdeauna schimbarea. Nu am rămas niciodată mult timp într-un «loc». Am traversat, de-a lungul anilor, nenumărate tehnici, viziuni, concepte şi chiar curente artistice… Totuşi, desenul a rămas una dintre marile mele iubiri. Continui să desenez aproape zilnic, ţinându-mi un fel de «jurnal» artistic, în care a început să pătrundă, de vreo doi ani, şi cuvântul”,a spus plasticianul Dragoş Pătraşcu, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi – Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, unde este în prezent profesor universitar la secţia de grafică.

Trio-ul artistic găzduit de Casa Artelor este completat în mod fericit de sculptorul Simion Cristea, doctor în estetica artelor vizuale, cel care, potrivit criticului de artă Maria Bilaşevschi, „însufleţeşte lemnul prin intermediul simbolului, îl apropie de o formă palpabilă ce nu necesită încadrarea într-un timp al omenirii.


Sculptura sa, calmă şi serenă, ferm articulată, ferită de ambiguităţi, structurează o lume secundă a realităţii dar care se revendică din aceasta, fiind o metaforă pentru meditaţie”.

Expoziţia „Trei” rămâne pe simeze până în data de 31 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.