Trei zile de doliu naţional după incediile devastatoare din Grecia. Cel puțin...

Trei zile de doliu naţional după incediile devastatoare din Grecia. Cel puțin 50 de decese confirmate

0
DISTRIBUIȚI

Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiilor de pădure din împrejurimile Atenei a urcat la 50 după ce au fost descoperite alte 26 de cadavre, au anunţat marţi autorităţile, citate de agenţia DPA. Cele 26 de trupuri neînsufleţite au fost găsite în apropierea oraşului-port Rafina, conform reprezentanţilor Crucii Roşii şi viceprimarului regiunii, Girgos Kokkolis. „Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat adresat naţiunii, trei zile de doliu naţional.

„Am numărat 60 de morţi”, a declarat Myron Tsagarakis, consilier municipal în Rafina, în timp ce guvernul continuă să vorbească de 50 de morţi confirmaţi. Aceste incendii sunt cele mai periculoase de la cele soldate cu moartea a 77 de persoane în 2007.

Potrivit lui Tsagarakis, acest bilanţ probabil va creşte odată cu descoperirea persoanelor rămase blocate în case – la care nu s-a ajuns încă în totalitate.

O mamă poloneză şi fiul ei figurează printre morţi, potrivit oficialităţilor de la Varşovia, care nu au oferit mai multe detalii.

În staţiunea litorală Mati, situată la patruzeci kilometri est de Atena, 26 de persoane au fost descoperite carbonizate, încolăcite unele în altele, „într-o ultimă încercare de a proteja”, a declarat unul dintre salvatori, Vassilis Andriopoulos.

Locuitorii au continuat să raporteze persoane dispărute, în special la cele trei centre ale Crucii Roşii deschise în zonă, a declarat Georgia Trisbioti, purtătoare de cuvânt a organizaţiei.


„Oamenii sunt şocaţi, pierduţi, unii au pierdut totul, copii, părinţi, case”, a povestit ea.

Responsabilii şi rezidenţii au descris un potop de flăcări, care s-a abătut după-amiază asupra zonei estice a capitalei, prinzând victimele în case, în maşini sau la câţiva metri de plajele la care încercau să ajungă.

La Mati, violenţa vânturilor, cu rafale despre peste 100 kilometri/oră, a „provocat o propagare-fulger a flăcărilor în ţesătura urbană”, a indicat purtătoarea de cuvânt a pompierilor, Stavroula Maliri.

„Mati nu mai există”, a spus primarul din Rafina, Evangélos Bournous, numărând „peste o mie de clădiri deteriorate şi 300 de maşini” ale căror carcase încă fumegau.

De asemenea, guvernul a raportat 172 răniţi, inclusiv 16 copii şi 11 adulţi aflaţi în stare gravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.