Un nou scandal legat de strategia culturală a Primăriei Timișoara. Organizatorii festivalului...

Un nou scandal legat de strategia culturală a Primăriei Timișoara. Organizatorii festivalului SIMULTAN acuză municipalitatea de rea voință: ediția din acest an a fost anulată

0
DISTRIBUIȚI

După ce recent organizatorii festivalului Ceau Cinema au tras un semanl de alarmă vizavi de procedura de acordare a finanțărilor nerambursabile din fonduri locale, acordate de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, creatorii evenimentului Simultan Festival acuză oficialitățile de rea voință.

„Asociația Simultan a depus două proiecte în vederea obținerii finanțării: “SIMULTAN Festival 2018 (ed. XIII.)”, festival anual dedicat artelor interdisciplinare – artelor media, proiectelor audiovizuale, sonore și muzicii experimentale; respectiv proiectul “Emergency Entrance”, un proiect serial propus în parteneriat cu Lapsus Art Space din Timișoara, menit să sprijine producția artistică contemporană locală din zona artelor vizuale, performative și a noilor media, cu focus pe generația tânără. După mai mult de două luni de așteptări pentru operatorii culturali, rezultatele s-au afișat pe 12 iulie, în urma publicării unei scrisori deschise din partea organizatorilor festivalului de film Ceau Cinema – Festival de buzunar!, adresată Primăriei Municipiului Timișoara, pe tema finanțărilor. În urma publicării rezultatelor de evaluare, Asociația Simultan apare pe această listă ca fiind neeligibilă pentru a beneficia de finanțare, pe motivul că “Asociația are datorii la bugetul local”. Acest rezultat ne-a luat prin surprindere, deoarece numai ce solicitasem la începutul lunii un certificat fiscal de la DFMT (Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara), conform căruia Asociația nu avea datorii (document valabil 30 zile). Presupunând că s-a produs o greșeală, am depus o contestație prin care am solicitat clarificări referitoare la presupusa datorie a Asociației Simultan. În raportul final al procedurii de selecție a proiectelor, publicat pe site-ul Primăriei în data de 17.07.2018, apar doar trei dintre membri ca semnatari, față de cei cinci desemnați prin dispoziție, iar doi dintre ei nu semnează (Sorin Vlad Predescu și Violeta Simona Zonte) – oare de ce? Comisia de evaluare nu specifică detalii asupra presupuselor datorii, însă apare ulterior și un Raport intermediar de soluționare a contestațiilor.


În acest raport intermediar se precizează că Asociația Simultan ar fi neeligibilă conform Art. 1, aln. 1, lif. f., din regulamentul finanțărilor. Pe scurt, înseamnă că asociația nu și-a respectat un contract anterior, și se face referire la două notificări prin care asociația a fost înștiințată de acest fapt. Faptul la care se face referire este din 2016 și a fost vorba despre o cheltuială considerată neeligibilă (cheltuieli de transport), care a fost constatată de Primărie după depunerea unui decont în 2015. Însă, conform solicitării, noi am returnat suma de 1.243,29 lei, la scurt timp după înștiințare, în contul Primăriei. Dacă Primăria ar fi numit exact care este justificarea neeligilibității asociației noastre, am fi putut clarifica această neînțelegere în momentul în care am depus contestația“, spun organizatorii evenimentului.

Programat pentru perioada 7-13 octombrie, Simultan Festival 2018 prevedea acțiuni performative audio-vizuale, expoziții, talk-uri, workshop-uri cu participarea a peste 30 de artiști invitați și prezentarea unei selecții internaționale de lucrări de artă video. Din cauza tergiversărilor, a situației incerte, a lipsei fondurilor necesare, organizatorii au anunțat că ediția din acest an nu va mai avea loc.

„Credem că este datoria Primăriei de a îmbunătăți procedura de aplicare pentru finanțări, de a respecta termenele de plată a proiectelor, de a lansa din timp apelul pentru finanțări, ca să poată beneficia și organizațiile care desfășoară proiecte în prima jumătate a anului. Deși s-au făcut numeroase sesizări și propuneri din partea operatorilor culturali în vederea îmbunătățirii regulamentului și a procedurii acordării finanțărilor, Primăria nu numai că nu a schimbat nimic, dar periclitează evenimente cu tradiție și proiecte importante pentru anii pregătitori pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021. Se pare că nu mai contează nici prevederile din Strategia Culturală, asumată chiar de Primărie. Neavând drept de apel, pentru că raportul și lista finală a finanțărilor a fost aprobată, nu ne rămâne decât să vă comunicăm public, cu documente justificative, că Asociația Simultan nu are datorii la bugetul local. Din păcate, acest demers al procedurii de jurizare și de verificare a eligibilității proiectelor nu lasă decât un gust amar și multe semne de întrebare“, mai spun organizatorii festivalului Simultan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.