p>
Cunoscut pentru frumuseţile sale naturale, pentru monumente istorice unice şi pentru bogatele sale tradiţii etnografice, judeţul Hunedoara atrage, de la o vreme, tot mai mulţi turişti.
Persoane private au început să se implice din ce în ce mai mult în diversificarea ofertei turistice, organizând, cu succes, tot mai multe evenimente, amenajând spaţii de interes turistic sau gândind noi trasee turistice, pentru ca vizitatorii să rămână cu amintirea unor zile de neuitat.
Primul festival de aventură din România
Amatorii de senzaţii tari pot participa până în 15 iulie la primul festival de aventură din România, ArcFest, care are loc la Orăştie, lângă Arsenal Park, în cadrul căruia se desfăşoară campionatul naţional de Off Road şi cel de Rally Raid. Aceasta este prima manifestare comună din istoria celor două competiţii, la care sunt aşteptate peste 80 de echipaje din ţară şi străinătate. Tot în cadrul festivalului va mai avea loc o cupă de enduro, una de ATV şi un concurs de biciclete, va fi un concurs de trial sincron şi două de trial pentru demonstraţii.
Vor fi prezenţi, de asemenea, expozanţi cu cele mai noi produse şi accesorii din domeniu, iar copiii vor dispune de locuri de distracţie special amenajate, va exista un spaţiu cu mâncare internaţională, iar serile se vor încheia cu concerte live.
Valea căutată de străini
Cei care iubesc natura şi liniştea pot vizita Valea Verde din Ţara Moţilor, un loc aflat la graniţa cu judeţul Alba, despre care cunoscătorii spun că trebuie văzut măcar o dată în viaţă. Din păcate, este o lume pe cale de dispariţie, tot mai multe case sunt părăsite şi, o dată cu ele, o întreagă civilizaţie, specifică locului, de un farmec aparte. Puţinii locuitori rămaşi doresc să supravieţuiască prin turism şi încearcă să atragă cât mai mulţi vizitatori pentru a-i face să se bucure de minunatele peisaje din zonă, de tradiţiile cu care încearcă să reînvie vremurile de odinioară, când sunetul buciumului aduna moţii de pe întreaga Vale a Arieşului. Aici se mai află o biserică zidită în 1822 şi mărită în 1891 şi multe case vechi tradiţionale, care-i încântă pe turiştii străini.
Mulţi străini ajunşi aici şi-ar fi dorit să nu mai plece, iar unii chiar au decis să cumpere case părăsite şi să-şi încropească o mică gospodărie, pentru a putea petrece aici măcar o parte din an, sau chiar să lucreze în linişte. Localnicii se adaptează noilor perspective pe care le oferă satul lor şi au pregătite căruţe pentru excursii, iar gospodinele aşteaptă turiştii străini care nu mai prididesc să le laude cătunul în ţările lor, cu fel de fel de bunătăţi ale locului. Toţi sunt încântaţi de viaţa patriarhală autentică pe care au găsit-o aici şi ar dori ca un număr tot mai mare de compatrioţi de-ai lor să înveţe să o aprecieze.
Peşteri unice şi trasee spre vârfurile munţilor
Amatorii de speologie şi drumeţii montane pot vizita în Munţii Şureanu câteva dintre cele mai frumoase peşteri din România, precum peştera cu cascade Şura Mare, unică în ţară prin faptul că adăposteşte cele mai numeroase colonii de lilieci în hibernaţie, peştera Cioclovina, unde s-a descoperit cel mai vechi craniu omenesc din România, care, pe baza datării cu metoda radiocarbon, ar avea o vechime de aproximativ 28.500 de ani.
În zonă se mai află peştera Tecuri, renumită pentru frumuseţea stalagmitelor, a formaţiunilor coraliene şi microcristalelor sau peştera lui Cocolbea, săpată în calcare, iar turiștii pot face excursii la lacul Bucura şi vârful Peleaga din Munţii Retezat, în zona canioanelor din Retezatul Mic sau la Fundătura Ponorului din Munţii Şureanu, ori pot urca până la vârful Parângul Mare, care are 2.519 metri altitudine.
Muzeul textilelor, unic în Europa răsăriteană
Cei pasionaţi de etnografie şi folclor pot vizita primul muzeu al textilelor din ţară, deschis recent la Băiţa de Florica Zaharia, o hunedoreancă din satul Hărţăgani, care a lucrat 28 de ani la departamentul de conservare a textilelor de la Metropolitan Museum din New York.
Ajunsă la vârsta pensiei, Florica Zaharia, doctor în textile şi conservator emerit, a revenit în satul natal, care are acum câteva sute de locuitori, şi a decis să-şi împlinească un vis mai vechi şi să deschidă un muzeu privat, folosind întreaga experienţă acumulată la muzeul newyorkez. Colecţia muzeului, care cuprinde aproximativ 12.000 de piese şi pe care a realizat-o în ultimele patru decenii împreună cu soţul ei, Romulus Nicolae Zaharia şi fiica lor, Ana Teodora Drăguş, cuprinde textile româneşti, costume şi accesorii, tehnologii tradiţionale autohtone dar şi din alte părţi ale lumii aparţinând mai multor culturi din diferite epoci, precum şi mostre de fibre şi coloranţi. Aceasta este pusă la dispoziţia publicului larg în două case din comuna Băiţa şi una în satul Hărţăgani.
În muzeu se află şi o bogată bibliotecă de specialitate, un laborator de conservare şi în viitorul apropiat va fi amenajată o sală de conferinţe, un Art Café şi o grădină cu plante textile. Prin ineditul profilului său acest muzeu privat oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea o colecţie unică din întreaga zonă a Europei răsăritene.
Evenimente în cetatea Devei şi Castelul Corvinilor
Sâmbătă, 14 iulie, turiştii care vor vizita cetatea Devei, vor putea vedea în fortăreaţa medievală, între orele 12.00 şi 14.00, a doua ediţie a „Airsoft versus Counter Strike”, care prezintă replici ale armamentului folosit de trupele de comando şi diverse tactici de luptă. Până în 20 iulie, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a festivalului „Hunedoara lirică”, un eveniment cultural unic în România.
În 14 iulie, de la ora 21.30, iubitorii de operă vor putea vedea la castelul Corvinilor „Trubadurul” de Giuseppe Verdi, un spectacol care reuneşte solişti din cinci ţări, iar din 15 iulie festivalul va continua cu un program de arii celebre de operă în palatul Magna Curia, aflat la poalele cetăţii Devei.
Surse foto: mesagerulhunedorean.ro, avantulliber.ro, adevarul.ro, glasul-hd.ro, replicahd.ro, hunedoaralibera.ro, editiadedimineata.ro, travelguideromania.com, karpatenwilli.com