„Ambulanța pentru Monumente” încearcă să salveze una dintre cele mai vechi biserici...

„Ambulanța pentru Monumente” încearcă să salveze una dintre cele mai vechi biserici din Banat. Cum poți ajuta

0
DISTRIBUIȚI

biserica jupanesti

Biserica de lemn din Jupânești, considerată una dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Banat, se află într-o stare avansată de degradare. Are acoperișul distrus de ploi și zăpezi, iar oamenii din sat au încercat să o protejeze cu o prelată uriașă, care însă a fost spulberată de furtunile dese din această vară.

În cadrul unui proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România, intitulat „Ambulanța pentru Monumente Banat”, se încearcă salvarea acestui lăcaș de cult. Astfel, în perioada 17 – 24 august, toți locuitorii din județul Timiș care doresc să facă o faptă bună sunt așteptați să se înscrie în proiect.

„Biserica de lemn din Jupâneşti este probabil una dintre cele mai vechi biserici din Banat, ca tipologie de plan, îmbinări şi volumetrie, însă informaţii în ceea ce o priveşte sunt extrem de puţine.


Cei câţiva cercetători care s-au aplecat asupra sa, o datează undeva între sfârşit de secol 17 şi început de secol 18, deşi datări precise nu există. Astăzi regăsim această preţioasă biserică uitată în cimitir, cu acoperişul distrus de ploi şi zăpezi. Oamenii din sat au încercat s-o apere de vijelii cu o prelată uriaşă care a fost spulberată de furtunile dese din această vară. Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat şi-a propus, cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi a comunităţii locale, să intervină asupra învelitorii de şindrilă foarte deteriorată, prelungind astfel viaţa monumentului şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Mitropolia Banatului ne pune la dispoziţie materialele de intervenţie (şindrilă, laţi, etc.) în valoare de 3.500 de euro”, au informat inițiatorii proiectului cultural.

Cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi a Primăriei Oraşului Făget, participanților li se va asigura cazarea și masa. Cei interesaţi să participe sunt rugați să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă ș izopren.

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. Mai multe informații despre proiect sunt disponibile AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.