Carmen Dan, audiată în Parlament. Dă explicaţii cu privire la protestul diasporei...

Carmen Dan, audiată în Parlament. Dă explicaţii cu privire la protestul diasporei UPDATE. Scandal la audieri. Presa a fost scoasă din sală

0
DISTRIBUIȚI
Carmen Daniela Dan

Carmen Dan este audiată, astăzi, în comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, la solicitarea PNL și USR. Ministrul de Interne dă explicaţii în faţa parlamentarilor cu privire la intervenţia brutală a jandarmilor la mitingul din 10 august.

Carmen Dan a venit la audieri însoţită de toţi şefii Jandarmeriei şi de şeful dispozitivului care a acţionat la protestul din 10 august. Este prezent şi şeful Departamentului pentru Situații de urgență, Raed Arafat.

PNL și USR vor să știe de ce au fost jandarmi atât de bine echipați la protestul din 10 august şi dacă social-democraţii ştiau că în piaţă urmau să aibă loc violenţe. Ei vor să afle şi cine a dat ordinul ca jandarmii să intervină și ce legi au fost puse în aplicare. Opoziţia reclamă şi că jandarmi cu foarte puțină experiență au fost puși în linia întâi.

UPDATE. Scandal la audieri.


Presa a fost scoasă din sală

Mai mulţi parlamentari s-au certat, s-au jignit şi s-au acuzat reciproc de politizarea evenimentelor petrecute în Capitală, în 10 august, în timp ce îi adresau întrebări lui Carmen Dan, legat de intervenţia în forţă a jandarmilor la mitingul diasporei.

Carmen Dan a declarat în faţa aleşilor din comisia de apărare că zece jandarmi din dispozitiv au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Ea a povestit că în 10 august şi-a întrerupt concediul de odihnă şi a mers la minister, acolo unde a cerut să fie informată în permanenţă. Mai mult, a rămas acolo până sâmbătă, 11 august, la 3 dimineaţa, după ce jandarmii au evacuat Piaţa Victoriei.

„Am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal. (…) Aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi, internaţi în spital şi mi s-a părut firesc ca eu să îmi iau toate aceste informaţii direct de la ei. (…) A fost o şedinţă de informare, nu operativă. Am cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii”, a spus, printre altele, Carmen Dan.

Ulterior, ministrul a cerut să rămână singură cu membrii comisiei de apărare pentru că în discuţie erau informaţii clasificate. Parlamentarilor le va fi pus la dispoziţie întreg raportul MAI cu privire la desfăşurarea evenimentelor din 10 august.

La rândul său, Raed Arafat a susținut, în fața comisiei de apărare a Camerei Deputaților, că bărbatul din Teleorman care a decedat după ce a participat la mitingul din 10 august avea probleme de sănătate anterioare și că nu se poate stabili o corelație între inhalarea gazelor lacrimogene și puseele de hemoragie digestivă ale acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.