Centenarul Marii Uniri, celebrat la Arad. Ce alte expoziții au loc FOTO

Centenarul Marii Uniri, celebrat la Arad. Ce alte expoziții au loc FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Nopţii albe a instituţiilor de cultură, complexul Muzeal Arad propune arădenilor mai multe expoziţii-eveniment pe teme de istorie şi artă.

Astăzi, de la ora 19:00 va fi vernisată, la sala „Clio” de pe strada Horea, o expoziţie dedicată Centenarului Marii Uniri, din cadrul proiectului cultural „Arad – Prima Capitală a Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad” şi lansarea catalogului cu acelaşi titlu. Expoziţia este o combinaţie între informaţia şi imagistica tradiţională şi forma de prezentare specifică artei contemporane, ilustrată exemplar de atelierul multimedia „kinema ikon” din cadrul muzeului, o repunere în scenă a zbuciumatei istorii din acea perioadă şi o redare inedită a atmosferei epocii, care cuprinde perioada premergătoare Marii Uniri dar şi cea care a urmat, până la instalarea administraţiei româneşti la Arad.

La Muzeul de Artă, de la ora 20:00 va fi prezentată în premieră o colecţie de ţinute inspirate de moda de la începutul secolului XX şi de decoraţiunile arhitecturale ce conferă unicitate clădirilor din Arad care aparţin acestui stil. Ele sunt creaţii ale artistei arădene Anca Miculiţ şi sunt prezentate în cadrul expoziţiei „Reverii Art Nouveau”, piesa centrală a expoziţiei fiind o creaţie-omagiu inspirată de personalitatea Reginei Maria a României. Expoziţia, al cărei curator este criticul de artă Ramona Novicov, de la Muzeul Art Nouveau din Oradea, este însoţită de imagini inspirate de scenografia „Belle Epoque” a oraşului Arad, arhitecturile fiind personalizate de prezenţa actriţei Dorina Darie Peter. Colecţia a fost expusă, timp de doi ani, în interioarele de epocă ale Casei Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric destinat a fi primul muzeu de Art Nouveau din România. Tot la Muzeul de Artă poate fi vizitată expoziţia „Victor Vasarely”, colecţia de artă „La peisaj cu Nicolae Grigorescu” şi expoziţia permanentă de artă europeană şi românească.

La Palatul Cultural va fi deschisă expoziţia din cadrul proiectului „Arad. Locuri unde s-a scris istoria”, care prezintă rezultatele proiectului educaţional dedicat Centenarului Marii Uniri, cu tema educaţie prin cultură, care se derulează în parteneriat cu şcoli arădene, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi voluntarii asociaţiei culturale „Noua Acropolă” Arad.


Vor fi deschise, de asemenea, şi secţiile de istorie, mineralogie şi istorie naturală ale muzeului şi va avea loc o proiecţie de filme documentare de etnografie care promovează tradiţiile din zona arădeană.

Expoziţiile vor putea fi vizitate între orele 19:00 şi 24:00, iar intrarea este liberă.

Foto: Complexul Muzeal Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.