Cercetători din Timișoara, la un pas de a realiza roșia românească perfectă:...

Cercetători din Timișoara, la un pas de a realiza roșia românească perfectă: gustoasă, mare și productivă. Ce teste efectuează FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1045589469">

Un grup de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, coordonați de profesorul Radu Șumălan, este la un pas de a realiza roșia românească perfectă. În ultimii ani, specialiștii au colectat de la țărani din vestul și nordul României peste 300 de soiuri românești, iar în urmă cu patru ani au început să realizeze primele hibrizări, adică încrucișări între soiuri. Totul cu scopul de a produce cea mai gustoasă și rezistentă roșie.

Ieri, la Timișoara, a fost organizată și o degustare a 16 soiuri de noi roșii, produse de universitatea timișoreană. Încă cinci soiuri au mari șanse să fie omologate în această toamnă, astfel că ar putea ajunge și pe piață.

“Roșiile pe care astăzi (ieri – n.r.) le avem prezentate în degustare sunt o parte din hibrizii pe care noi i-am creat în ultimii ani. Avem deja cinci hibrizi care se găsesc în anul doi de testare în vederea omologării, iar aici am venit cu 16 hibrizi noi. Vorbim de soiuri noi de roșii hibrizi, obținute prin încrucișarea a două soiuri. Noi folosim doar populații locale și soiuri vechi românești, pe care le-am colectat începând cu anul 2012. Am început să colectăm aceste soiuri românești de la persoanele în vârstă din mediul rural din partea de vest și din partea de nord a țării, am creat o bază de gene, unde avem peste 300 de soiuri, după care, prin 2014, am început să facem hibrizările. După ce am făcut testările, am obținut niște hibrizi pe care i-am testat, am încercat să-i stabilizăm din punct de vedere genetic și întotdeauna, după ce obținem hibrizii, vedem că sunt destul de productivi, ajungem de fapt în piață. Acum suntem în piață și testăm gustul, pentru că una dintre caracteristicile pe care le urmărim la acești hibrizi, o caracteristică importantă, este gustul lor. Iar gustul este extraordinar”, a explicat profesorul universitar Radu Șumălan.

Specialistul timișorean a precizat că hibrizii de tomate au fost obținuți doar prin încrucișările unor soiuri românești vechi și nu au fost folosite îngrășăminte chimice, fiind cultivate pe gunoi de grajd.

“Vrem să obținem roșii productive, mari, gustoase. Nu am obținut încă roșia perfectă, dar lucrăm la asta. Țăranul român este unul dintre cei mai buni amelioratori, pentru că întotdeauna va lua sămânță de pe o roșie productivă, gustoasă și sănătoasă și face acest lucru an de an. Niciunul dintre noi, cei care lucrăm în cercetare, nu avem răbdare să facem 40 de ani acest lucru pe o singură specie. Dorința noastră este ca aceste roșii să ajungă pe piață, un proces de cercetare care nu are până la urmă finalizarea cu trimiterea produsului spre consumator este un proces de cercetare în van. Scopul nostru principal este să producem sămânță din acești hibrizi și de ce nu, chiar să-i cultivăm noi la universitate și să putem să-i comercializăm. Fiecare hibrid trece printr-o procedură de omologare care durează cel puțin doi ani de zile, după obținerea avizului de omologare se poate trece practic la producerea comercială a semințelor din acești hibrizi. Sunt cinci soiuri care sperăm că în această toamnă vor primi avizul de omologare”, a afirmat Radu Șumălan.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.