EXCLUSIV Numele suspecților din dosarul porții prăbușite de pe Calea Lugojului, ținute...

EXCLUSIV Numele suspecților din dosarul porții prăbușite de pe Calea Lugojului, ținute la secret de procurori UPDATE. Reacţia arhitectului-şef

1
DISTRIBUIȚI

PRESSALERT.ro a aflat cine sunt persoanele care au fost puse sub acuzare de procurori în dosarul porții prăbușite de pe Calea Lugojului din Timișoara, anul trecut, în timpul furtunii din 17 septembrie, care a strivit mașina în care se afla studentul Vlad Baici, de 24 de ani. PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că lucrările de reabilitare a porții de intrare în oraș s-au făcut fără respectarea legii, neexistând proiect pentru lucrările efectuate și nici o serie de avize obligatorii, inclusiv de la Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, certificatul de urbanism, semnat de primarul Nicolae Robu, și autorizația de construire, semnată de viceprimarul Dan Diaconu, eliberate de Primăria Timișoara au fost emise ilegal pentru că, în conformitate cu legea, documentele ar fi trebuit să fie emise de Consiliul Județean Timiș, deoarece construcția este amplasată pe teritoriul administrativ al Timișoarei și Ghirodei.

Pentru că s-a dat autorizație de construire în regim de urgență, Primăria Timișoara a evitat licitația și a dat lucrările prin încredințare directă firmei Stareto SRL, companie abonată la contractele cu municipalitatea, numai pentru lucrările de ”estetizare” a porții de pe Calea Lugojului primind aproape 56.000 de euro, conform informațiilor obținute de PRESSALERT.ro, deoarece Primăria Timișoara a refuzat să facă publice autorizațiile de construire și sumele plătite din bani publici, atât pentru poarta de intrare de pe Calea Lugojului, cât și cea de pe Calea Aradului. Lucrările au început, însă, la aproape șase luni de la emiterea în regim de urgență a autorizației. Firma nici măcar nu a curățat de rugină și a vopsit toată structura metalică a porții de intrare care s-a prăbușit. Stareto SRL a obținut în administrația Robu contracte de aproape 10 milioane lei, multe dintre ele prin încredințare directă.

Ulterior dezvăluirilor, Inspectoratul de Stat în Construcții a confirmat oficial șirul de ilegalități comise în timpul reabilitării printr-un raport de control, stabilindu-se că lucrările s-au făcut fără proiect sau studiu de rezistență, chiar dacă s-a modificat soluția tehnică, grinda transversală fiind învelită în tablă și dispărând spațiile prin care vântul trecea înainte.


Nu a existat nicio recepție a lucrării conform legislației în vigoare.

Imediat după incident, polițiștii au deschis un dosar, inițial, pentru ucidere din culpă, iar în iulie au anunțat că opt persoane sunt cercetate penal în acest caz, fiind suspecte de săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, dar și de proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane sau duce la uciderea vreunei persoane. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a refuzat să facă publice numele celor cercetați, iar când PRESSALERT.ro a solicitat Parchetului General răspunsul a fost că va veni un răspuns de la colegii de la Timișoara, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Conform informațiilor obținute de PRESSALERT.ro, confirmate de mai multe surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, în acest dosar sunt cercetați penal ca suspecți viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, cel care a semnat autorizația de construire în regim de urgență, Ciprian Cădariu, cel care ocupă funcția de arhitect-șef al municipiului Timișoara și a semnat și el autorizația. De asemenea, sunt anchetați și alți angajați din Primăria Timișoara – Dragana Radovancovici, Gabriela Nagy, de la Urbanism, Pascu Burtic, șef al biroului tehnic din cadrul Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse, Liubomir Ostoin, patronul firmei Stareto SRL și Ciobanu Valentin, angajat al aceleiași societăți. De asemenea, procurorii cercetează penal și firma Stareto SRL cea care a realizat lucrările de reabilitare.

UPDATE. Reacţia arhitectului-şef al Primăriei Timişoara 

Contactat de reporterul PRESSALERT.ro, Ciprian Cădariu a precizat doar că “nu am niciun comentariu. Urmează să vedem, atât tot. Nu am comentarii vizavi de treaba asta, nu am niciun fel de declarație”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.