Festival de artă și muzică bună la Zilele Comunei Dudeștii Vechi: Hari...

Festival de artă și muzică bună la Zilele Comunei Dudeștii Vechi: Hari Mata Hari cântă în premieră în România

0
DISTRIBUIȚI
Hari Mata Hari va susține un concert în premieră în România la Zilele Comunei Dudeștii Vechi

Bulgarii din Dudeştii-Vechi se pregătesc pentru trei zile de sărbătoare la sfârșitul acestei săptămâni, comunitatea celebrând 280 de ani de la venirea lor pe teritoriul României. Cu această ocazie, Primăria Comunei Dudeştii-Vechi organizează un eveniment aparte, dorind să aducă un număr mare de participanţi pe parcursul desfășurării evenimentului,care va avea loc între 10 și 12 august. Fiecare zi de festival va aduce pe scenă artişti consacraţi din România şi Serbia, dar și ansamblurile de dansuri şi interpreţi de muzică populară tradiţională.

Prima zi de sărbătoare include concerte cu Nikolay Ivanov Om (Bulgaria), Ansamblul de Dansuri Slavijak, Ansamblul de Dansuri Palucenka, Ansamblul de Dansuri Vinga și concert Maria Munteanu. Seara de sâmbătă, 11 august, debutează cu concerte susținute de Milan Vasalic (Serbia), Geo Goidaci (Germania), Olivera Petcov, Bios și Doriana Talpeș. Duminică concertele vor fi susținute de Lyubomira Stoycheva (Spania), Chronis Amanatidis (Grecia), The Weekend Bandits, Direcția 5 și Hari Mata Hari.

Cu această ocazie, formația bosniacă Hari Mata Hari va susține un concert în premieră în țara noastră. Solistul formației, Hajrudin „Hari” Varešanović, a început să cânte la vârsta de șase ani, iar patru ani mai târziu a apărut pe scenă alături de formația Omi. În 1979 a apărut alături de trupa Zov, alături de care a cântat piesa „Poletjela golubica sa Baščaršije”, iar adevărata maturitate artistică a venit odată cu apariția sa în grupul Ambasadori.


În 1984 artistul a editat un album solo numit Zlatne Kočije, iar un an mai târziu a câștigat un festival și a pus bazele trupei Hari Mata Hari. Discul editat în 1986 numit Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija a fost votat cel mai bun album al anului. De-a lungul vremurilor, celebra formație din Bosnia – Herțegovina a vândut peste cinci milioane de albume, iar piesele lor sunt considerate printre cele mai populare cântece de dragoste din fosta Yugoslavie. Hari Mata Hari a reprezentat Bosnia și Herțegovina la concursul Eurovision din 2006 care a avut loc la Atena.

Printre evenimentele incluse în Zilele Comunei Dudeștii Vechi, se numără și festivalul de arte fusion numit „Acasă la Răscruce“, care se desfășoară în perioada 31 iulie – 13 august. Festivalul este organizat de Asociația „Forumul Cultural Bulgar – Rodina na Krastopat” și Primăria Comunei Dudeștii Vechi în parteneriat cu Uniunea Bulgară din Banat – România și Centrul Cultural Kikinda (Serbia). Cu o istorie de peste zece ani, festivalul s-a născut la Dudeștii Vechi, într-o localitate de bulgari bănățeni care a dat peste 20 de absolvenți de artă plastică. În cea de a 11-a ediție, festivalul „Acasă, la Răscruce” revine în forță la Dudeștii Vechi, după o serie de evenimente desfășurate în Germania, Ungaria sau Bulgaria.

Festivalul are ca scop să aducă laolaltă artiști de origine bulgară, care locuiesc in Bulgaria și în străinătate, și încurajarea fuziunii între diferite forme de expresie ale artelor, din care să rezulte un produs unic. La acest festival participă 30 de artiști profesioniști din șapte țări: România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Germania, Franța și Spania, care activează în diferite sfere ale artelor: pictură, sculptură, muzică, land art, foto, video ș.a.m.d.

Programul festivalului conține workshopuri interactive, serate muzicale și vernisajul expoziției cu lucrările artiștilor, care va avea loc în data de 12 august. Evenimentele de la Zilele Comunei Dudeștii Vechi au intrarea liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.