Înfrățirea cu orașul maghiar Pécs, celebrată cu ocazia Zilelor Aradului. Ce eveniment...

Înfrățirea cu orașul maghiar Pécs, celebrată cu ocazia Zilelor Aradului. Ce eveniment are loc

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei oraşului Pécs, sărbătorită la Arad în cadrul Zilelor Aradului, Complexul Muzeal Arad găzduieşte între 23 august şi 23 septembrie o expoziţie-eveniment, la nivel euro-regional, realizată în parteneriat cu muzeul „Janus Pannonius” din oraşul maghiar cu care Aradul este înfrăţit. Aceasta prezintă 42 de lucrări de grafică, obiect şi tapiserie ale lui Victor Vasarely, aflate în patrimoniul muzeului din Ungaria.

Lucrările selectate punctează mai multe etape din creaţia importantului artist de origine maghiară, născut la Pécs, care a ajuns cunoscut în întreaga lume.


Istoricul de artă Jozsef Sarkany, care este curatorul expoziţiei, precizează că lucrările lui Vasarely marchează universităţi, intersecţii, staţii sau ansambluri rezidenţiale şi există o acerbă competiţie între muzee şi colecţionari pentru a-i achiziţiona lucrările. Vasarely a pus, totodată, bazele unor fundaţii şi muzee, şi-a dezvoltat tehnicile de printare pe suporturi de mătase şi a creat programe computerizate pentru modelarea lucrărilor sale, accesibilizând opera sa unui public cât mai larg. Artistul consideră că formele geometrice de bază şi extraordinara bogăţie a scalei cromatice pot fi aranjate în milioane de combinaţii, iar operele sale, de o originalitate particulară, cu un sistem pictural definit printr-o formulă matematică în care motivul este acompaniat de iluzie, pot deveni disponibile pentru toată lumea, la un preţ rezonabil.

Expoziţia va fi vernisată joi, 23 august, la ora 17:15, în sala „Ovidiu Maitec”, aflată în clădirea care adăposteşte muzeul de artă.

Ziua oraşului Pécs va mai fi marcată de spectacolele de marionete „Ördöngős Jankó”, adus la Arad de Griamsk Színház şi „Az ördögszántotta hegy” prezentat de Bóbita Színház, de un program de dansuri populare maghiare prezentat de ansamblul Misina şi de un concert de jazz susţinut de Jazz Quartett Hegyvidéki din Budapesta. În Parcul Reconcilierii va fi organizat şi un târg al meşteşugarilor şi al producătorilor de vin din zona Pécs-Mecsek.

Foto: Complexul Muzeal Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.