K. Iohannis: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină...

K. Iohannis: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească”. Semnalul de alarmă transmis de şeful statului

0
DISTRIBUIȚI
Foto: b1.ro

Președintele Klaus Iohannis a cerut, astăzi, Guvernului adoptarea de urgenţă a măsurilor pentru stoparea creşterii numărului de focare de pestă porcină.

În comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, şful statului acuză Guvernul că i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului. „În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 județe ale țării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde amenințător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie practic exterminate.


Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum și pierderea unor importante oportunități comerciale pentru România”, se arată în comunicatul președinției, citat de G4media.ro.

Preşedintele mai spune şi că Guvernul e incapabil să gestioneze situaţia pestei porcine africane, cu consecinţe foarte grave pentru economia românească. ”Prinsă în lupta cu Justiția, pentru a obține subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent”, scrie în comunicat.

Şeful statului cere aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție care se impun în astfel de situații. Totodată, președintele atenționează Guvernul și autoritățile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente. „(…) Prioritatea trebuie să fie luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați, în vederea atenuării impactului social. Totodată, cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-și asume responsabilitatea stării de fapt”, mai precizează şeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.