Lansare de carte la Timișoara: Între Phoenix şi …Le Corbusier, în dialog...

Lansare de carte la Timișoara: Între Phoenix şi …Le Corbusier, în dialog cu Costin Petrescu

0
DISTRIBUIȚI

Vineri, 7 septembrie, de la ora 18, la librăria La Două Bufnițe va avea loc lansarea cărții „Între Phoenix şi …Le Corbusier, în dialog cu Costin Petrescu“, care reprezintă „un voiaj atrăgător, real, dar şi imaginativ, între MUZICĂ şi … ARHITECTURĂ, cele două arte primordiale, voiaj văzut dintr-o anume perspectivă spaţială şi temporală“. Prezentatorul evenimentului este Florin Silviu Ursulescu.

Costin Petrescu (născut în 1947, la București) este unul dintre pionierii rockului românesc cu performanță în două formații legendare pop – rock, Olympic 64 și Phoenix, cu colaborări numeroase în jazz și jazz/rock cu Mircea Tiberian, Marius Popp, Dan Mândrilă, Johnny Răducanu, Cătălin Târcolea, Dragoș Nedelcu, dar și la proiectele lui Mircea Florian, Nicu Alifantis, Sergiu Cioiu. Are, de asemenea, o prestigioasă activitate în muzică contemporană, de avangardă, alături de Iancu Dumitrescu / Ansamblul Hyperion precum și alți compozitori ca Vlad Ulpiu, Mihaela Vozganian, Horia Șurianu, incluzând și proiecte personale individuale. În paralel, a activat în domeniul arhitecturii pentru o perioada lungă de timp, cu o carieră importantă în România și este unul dintre nepoții pictorului Costin Petrescu.
„Oare ce l-a apucat pe Costin Petrescu să scrie o carte? Autobiografică? Istorică? Să fie nevoia de a face un referat către sinea lui, sau a ta, sau a mea? Da, are tot dreptul, la urma urmei – e un autor contemporan, e un muzician fără egal, un artist complex, al timpurilor noastre, e un om senzațional.


Cu el am petrecut ore și zile nenumarate în căutarea perfecțiunilor. Pe la sfîrșitul anilor 60 / începutul anilor 70 studiam împreună partituri produse cu ajutorul unor computere main-frame (Nicodim și toaca ascunsă), prin 80 lucram la îregistrări nemaiauzite, prin 2010 cântam live, cu el la tobele lui electronice, iar în 2020 va da la iveală (sunt sigur) noi lucrări. Cu el am construit manual tobe clasice japoneze pentru un spectacol formidabil de teatru. Cu el am găsit – arar dar bine – spiritul potrivit al ritmurilor. Cu el am petrecut multe seri de discuții fascinante și de artistică inspirație. Costin a parcurs cu brio, cu magna cum laude, drumul jalonat de muzica experimentală, de rock, de jazz, de electronică și din nou avangardă. Da, e un percuționist exceptional. Da, el e artistul zilelor de azi – e un profund cunoscător al domeniului, e inovativ, e limpede cel mai ades, e legat simbiotic de tradiții, e uneori confuz (așa e și viitorul), e un om ce dă dovada unor calități deosebite. Religiozitatea cu care îmbracă orice cuvânt, fiecare formulare, toate construcțiile și compozițiile sale îl recomandă pentru titlul de mai sus: un om de astăzi și de mâine. Să-i citiți mărturiile, să-i cercetați universul – veți avea de aflat și de învățat. O să vă amuzați în același timp – nimic nu este luat mai mult decât e nevoie în serios“, spune Mircea Florian în prezentarea acestui volum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.