MAI a tras concluziile cu privire la protestele din 10 august. Carmen...

MAI a tras concluziile cu privire la protestele din 10 august. Carmen Dan explică acţiunea jandarmilor

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul de Interne Carmen Dan a prezentat, în această seară, concluziile MAI cu privire la protestele violente din 10 august, cuprinse într-un raport intern. Carmen Dan şi-a cerut scuze celor care au suferit în urma violenţelor de la miting. A prezentat, pe ore, desfăşurarea evenimentelor, dar a şi justificat acţiunea jandarmilor.

Potrivit raportului MAI, 21 dosare penale au fost deschise în urma protestului din 10 august. Trei dintre dosarele deschise sunt cu autor necunoscut, a anunţat Carmen Dan.

Potrivit acesteia, la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Ministrul a mai spus şi că informaţiile primite de la servicii, înainte de 10 august, nu au arătat o situaţie de criză şi că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.

Cronologia evenimentelor

Potrivit ministrului, primele momente de violenţă şi de intrare în sediul Guvernului au avut loc la ora 16:20, iar la 16:53 un jandarm a fost rănit şi transportat la spital.

„Ora 20:00 – Comandantul informează prefectul, prefectul dă acordul pentru evacuare.

Ora 21:30 – Se conturează un grup violent pe Bd.


Iancu de Hunedoara, protestatari din galeriile de fotbal. Acțiunea de evacuare nu a reușit din cauza celor pașnici. Au început acțiuni de vandalizare.

Ora 22:02 – Ultima somație – li s-a acordat un timp suficient timp să plece.

Ora 22:50 – Telefon la 112 semnalează un grup violent în zona unui fast-food. În jurul orei 23:01, echipajele de poliție ajunse acolo anunță că nu sunt violențe. Nu se pot întoarce pentru că sunt blocate de protestatari. La solicitarea Poliției sunt trimise trupe de jandarmi. Acesta e momentul când doi jandarmi sunt izolați și răniți.

Ora 23:10 – Comandantul operațiunii comandă evacuarea pieței. La acel moment, o armă de foc fusese sustrasă. Au existat interacțiuni violente între jandarmi și manifestanți”, a explicat ministrul de Interne. Ordinea publică a fost restabilită la 1:15, conform raportului MAI.

„În legătură cu gazele lacrimogene, acestea sunt omologate și au certificate de conformitate, confirmate deja de Parchet”, a mai spus Dan.

Bilanţul MAI arată că 70 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 14 au fost jandarmi. Nouă persoane, dintre care 3 jandarmi, au fost spitalizate.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că raportul, care are 90 de pagini, este unul clasificat, astfel că unele date nu pot făcute publice.

Foto: MAI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.