Muzica lumii, pe-un picior de PLAI. Povestea unui festival unic

Muzica lumii, pe-un picior de PLAI. Povestea unui festival unic

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul care, anul acesta, împlinește 12 ani, a adus, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, artiști precum Al Di Meola, Paco de Lucia, Patrice sau Amadou și Mariam.

Festivalul internațional PLAI s-a născut în 2006 la inițiativa a doi timișoreni îndrăgostiți de world – music, care au intenționat să creioneze un eveniment pe placul lor, într-o vreme în care Timișoara nu avea parte de prea multe întâmplări de acest fel.

„Voiam să facem un eveniment fain pentru noi, pentru prietenii noştri. Eram puştani şi ne închipuiam că putem face orice, voiam de la prima ediţie să ne desfăşurăm pe întreaga suprafaţă a Muzeului Satului Bănăţean. Am avut un feedback pozitiv. Regretatul Oscar Berger ne spunea că oamenii trebuie aduşi într-un spaţiu strâmt ca să simtă că au venit împreună, deci am restrâns conceptul ca şi zonă. Aveam ceva experienţă în organizare, dar nu ne pricepeam la organizarea unui eveniment cultural“, își amintesc Andreea Jager Tako și Norbert Tako, care au construit întregul concept în mai puțin de două zile și au reușit să creeze vâlvă prin capul de afiș al primei ediții, nimeni altul decât celebrul Al Di Meola.

Printre artiștii care au „colorat“ ediția secundă a festivalului s-au numărat Jean Luc Ponty, Pentatones și Paco De Lucia, iar în 2008 spectatorii au asistat la un inedit recital cu Mariza, care, cu show-ul ei de fado, jazz şi flamenco, a avut parte de un succes deosebit. Un an mai târziu, o altă artistă celebră în lumea fado, Misia, a susținut un spectacol de neuitat pe scena amplasată în incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, iar pentru cea de-a cincea ediție a evenimentului organizatorii le-au oferit o altă surpriză plăcută melomanilor aducând-o la Timișoara pe binecunoscuta artistă Susana Baca. Aceasta a reuşit să aducă în atenţia întregii lumi moştenirea muzicală afro-peruviană.

În 2012, muzicianul german Patrice – headliner-ul primei zile a festivalului  – a doborât toate recordurile în materie de număr de spectatori la această manifestare, recitalul său fiind sold – out. În același an, pe scena festivalului au mai cântat Fatoumata Diawara și Aziza Mustafa Zadeh.  Ediția din 2013 a festivalului l-a adus din nou pe Patrice, alături de care a mai fost prezentă  Zaz, care a venit – la fel ca mulți artiști – pentru prima oară în România. Tot atunci, spectatorii au aplaudat și concertele susținute de Vieux Farka Touré (Mali), supranumit şi „Hendrix de Sahara” și interesantul recital al turcilor care alcătuiesc formația Baba Zula.

Una dintre cele mai cunoscute trupe de pe scena dub din întreaga lume, Asian Dub Foundation a cântat la ediția din 2014 a festivalului, iar la ediția aniversară din 2015 organizatorii au hotărât să țină secret numele artiștilor de la scena principală.


Decizia a fost comentată în fel şi chip de melomanii timişoreni, dar spectatorii care au participat la această acţiune au avut parte de o sumedenie de surprize, una dintre ele fiind prezenţa celor doi muzicieni numiţi „cuplul orb din Mali“, Amadou şi Mariam. A mai fost prezent și solistul legendarei formaţii House Of Pain, americanul Everlast. Pe numele său adevărat Erik Francis Schrody, muzicianul a oferit un spectacol de nota zece, printre piesele care s-au bucurat de mare succes numărându-se „What It’s Like”, „White Trash Beautiful” sau „Folsom Prison Blues”, cover-ul său după piesa lui Johnny Cash.

În 2016 Festivalul Plai l-a adus pe mult așteptatul și îndrăgitul Bob Geldof, care a fost întâmpinat cu aplauze. Artistul și-a exprimat bucuria de a reveni într-o Românie liberă, după ce a concertat în România comunistă în anii `80. Cea de-a 11-a ediţie a festivalului  a debutat cu Joss Stone, cântăreaţa de soul din Marea Britanie, cunoscută printre altele şi datorită implicării ei în grupul Superheavy (din care au mai făcut parte Mick Jagger, Dave Stewart, A.R. Rahman şi Damian Marley), iar anul trecut, printre numele prezente la festival s-au numărat Tamikrest sau Gentleman.

Cea de-a 13-a ediție a festivalului PLAI va avea loc în perioada 14 – 16 septembrie la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, printre numele  anunțate de organizatori pentru acest an fiind Orchestra Baobab (Senegal), Alsarah and the Nubatones (Sudan), Nickodemus (S.U.A.),  9Bach (Țara Galilor), Paris Combo (Franța), Orkesta Mendoza (Mexic/SUA) sau Blitz The Ambassador (Ghana).

Șase albume și două decenii petrecute în jurul lumii cântând, având în față vocea carismatică a solistei Belle du Berry, le-a adus celor de la Paris Combo recunoaștere internațională cu sunetul lor cosmopolit. Tako Tsubo, titlul noului album Paris Combo, este termenul științific pentru ceea ce s-ar putea numi „sindromul inimii rupte”. Pentru cântăreața Belle du Berry, expresia oferă o șansă de a explora, prin muzică, legătura dintre sinele nostru emoțional și fizic.

Orkestra Mendoza reprezintă o fuziune latino-experimentală, bazată în Tucson, Arizona, dar dominată de doi muzicieni care s-au născut în Sonora, Mexic. În partea din față a scenei este Sergio Mendoza, un multi-instrumentalist, producător și compozitor, cel mai bine cunoscut pentru munca sa cu “Calexico”, iar alături de el este cântărețul energic Salvador Duran. Inițial, formați ca un tribut adus lui Pérez Prado (“regele Mambo”), Orkesta Mendoza (cunoscuți și ca Sergio Mendoza și La Orkesta) s-a transformat într-o combinație minunată, energetică de mambo, cumbia, psych și rock.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.