Nereguli la STPT, semnalate de fostul director: piese cumpărate prin firme de...

Nereguli la STPT, semnalate de fostul director: piese cumpărate prin firme de apartament, la prețuri uriașe, Armonii stricate, motoare de Dacia Logan la vaporașe

0
DISTRIBUIȚI

tramvaiul armonia linia 2

Sorin Supuran susține că a descoperit o serie de nereguli la Societatea de Transport Public Timișoara, al cărei director a fost timp de șapte săptămâni, care au fost prezentate Curții de Conturi în raportul care a fost depus astăzi.

Fostul director al STPT a precizat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că lucrările la muzeul de pe Take Ionescu au fost făcute “neconform cu contractul de execuție”, astfel că această clădire nu are autorizație ISU din “neglijența unor colegi care au făcut recepția pe fugă”.

În ceea ce privește piesele de schimb cumpărate de STPT, Sorin Supuran spune că a găsit probleme grave. “Au fost adaosuri de 100%, 200%. Am găsit kit-uri de ambreiaj, preț de producător sau de primă mână achiziție – 2.000 de lei, ei le-au achiziționat cu 8.000 de lei. Dacă vorbim de autocare sau autobuze Mercedes, mi se pare foarte hilar să achiziționăm de la firma Coprot din Oradea, o firmă de apartament, în condițiile în care firma Mercedes ar putea să vândă mult sub prețul pe care-l livrau cei de la Coprot. În trecut, această firmă a vândut și carburant către Colterm. Calculator de bord pentru Mercedes, este strigător la cer să nu fie achiziționat direct de la producător, ci de la Coprot, la alte prețuri și adaosuri. De asemenea, aș vrea să mă refer la firma Mancipa, o altă firmă timișoreană de apartament, trei salariați, cu capital social de 250 de lei. Din 2016 livrează echipamente către STPT. Această firmă, din verificările personale făcute, achiziționa piese la a doua, a treia mână și ulterior le revindea STPT”, a declarat Sorin Supuran.

Fostul director al STPT a dezvăluit și faptul că, în raportul pe care l-a întocmit, reprezentanții societății nu au putut să justifice 38 de telefoane mobile de ultimă generație, precum iPhone 10, Samsung, și nici zece tablete.

“Mașini de serviciu – 50 de autoturisme distribuite salariaților la 31 mai.


În prima săptămână am solicitat retragerea unor mașini, precum Cielo, Matiz, cu consum foarte mare, și redistribuirea mașinilor pe intervale de timp, în funcție de activități. Mașini permanente au primit colegii de pe intervenții. Până la acea dată, mașinile erau folosite și în weekend, în interes personal, și nici nu puteau fi justificate notele de carburant”, a detaliat Sorin Supuran.

Potrivit fostului director al STPT, la data de 31 mai, doar șase din cele 22 de tramvaie Armonia erau funcționale. “În opinia colegilor, unele cauze erau datorate constructorilor și a defecțiunilor tehnice pe care dumnealor trebuia să le remedieze, dar și cauze care țin de societate, prin cei care le-au operat, sau erori de manevră, tamponări, lipsa plății asigurărilor CASCO, etc. În momentul revocării mele, 17 tramvaie Armonia erau funcționale”, a precizat Sorin Supuran.

Fostul șef al STPT a mai dezvăluit că la motoarele vaporașelor ar fi fost folosite piese de la Dacia Logan. “Din discuțiile pe care le-am avut cu angajații a reieșit că există piese, și mă refer la alternatoare care au an de fabricație, sunt de Dacie Logan, din ’90, montate artificial și care prezintă riscul, la suprasolicitare, oricând de incendiu. M-am uitat la vaporașe cu pasiune chiar, sunt deținător de permis de barcă, și nu am văzut să aibă punte de refugiu. Climele sunt artizanale, nu au fost din construcție, au fost montate, și tocmai de aceea instalațiile electrice nu sunt suficient de puternice”, a declarat Supuran.

Sorin Supuran a vorbit, în timpul conferinței de presă, și despre Culiță Chiș, șeful Direcției Edilitare din cadrul Primăriei Timișoara și membru în Consiliul de Administrație al STPT, despre care a spus că “a folosit un autoturism din dotarea STPT fără a exista forme legale. Nu doar că l-a folosit, dar a folosit și carburantul STPT. Alături de domnul Stănușoiu, a mers în delegații externe în Belgia sau Berlin, unde au vizitat târguri de autocare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.