Nicolae Robu, în prima cursă oficială cu vaporul pe Bega: le-a făcut...

Nicolae Robu, în prima cursă oficială cu vaporul pe Bega: le-a făcut cu mâna timișorenilor de pe punte FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-144294197">

Timișorenii pot să se plimbe gratuit cu trei din cele șapte vaporașe cumpărate de primărie cu două milioane de euro începând de astăzi. Prima cursă a avut loc la ora 11.00, iar apoi au urmat plimbări pe Bega din 45 în 45 de minute pe toată durata zilei.

După ședința festivă a Consiliului Local Timișoara, organizată de ziua orașului, primarul Nicolae Robu, însoțit de reprezentanți ai delegațiilor oficiale din orașele înfrățite și partenere din șase țări, precum și de consilieri locali și angajați din primărie, au mers pe jos până în zona podului Mihai Viteazu. Au coborât pe malul Begăi, în stația pentru vaporașe intitulată “Catedrala Mitropolitană”, unde se aflau acostate cele trei vaporașe, pentru a se plimba în prima cursă oficială cu vaporașul, după obținerea avizelor de navigare necesare.

Edilul a discutat puțin cu reprezentanții primăriei, pentru a stabili în câte vaporașe se va face îmbarcarea oficialităților, iar apoi a ținut un discurs de aproape cinci minute, în care s-a plâns de dificultățile pe care le-a avut în ultimii ani cu ambarcațiunile cumpărate în cadrul proiectului de reabilitare a malurilor Begăi.

“Astăzi a avut loc prima cursă oficială cu vaporașul, după circa jumătate de secol de întrerupere a navigării pe canalul Bega. A fost de muncit din greu și de luptat din greu ca să ajungem aici. Aceste vaporașe au ajuns celebre prin neutilizare de doi ani încoace, dar în curând ele vor intra din plin în uzul nostru, al timișorenilor, și spre bucuria oaspeților Timișoarei care, sunt convins, nu vor scăpa ocazia să se plimbe cu vaporașul pe frumoasa noastră apă Bega. Noi am avut o obligație în cadrul unui proiect pe care l-am implementat cu succes, un proiect de amenajare a malurilor Begăi și inclusiv de creare a acestor nouă stații, nouă la număr, pentru vaporașe, să achiziționăm, alături de tot ce am făcut pe malurile Begăi, din veniturile noastre proprii, ale municipalității, și șapte vaporașe, iar termenul pentru asta a fost 30 iunie 2016. Ne-am făcut temele, am făcut tot ce prevedea acel angajament din cererea de finanțare de la Uniunea Europeană. N-a fost ușor să achiziționăm vaporașele, la prima licitație nu a venit nimeni, nu găsești pe toate drumurile furnizori de asemenea ambarcațiuni, dar repet am reușit să ne achităm de toate obligațiile pe care le-am avut. Nu am putut folosi aceste vaporașe de atunci și până acum, pentru că Guvernele care s-au perindat nu au creat Regia Autonomă de Administrare a Căii Navigabile, în subordinea Ministerului Transporturilor, și nu au aprobat sarcinile așa cum cere legea. De asemenea, era nevoie să se acorde o autorizație de operator de navigare pentru RATT, actualmente STPT. Toate s-au realizat în ultima perioadă. Mai întâi am primit promisiunea că vom fi lăsați să navigăm de Ziua Timișoarei și în continuare încă două zile, sâmbătă și duminică, dar astăzi, în ședința festivă, mi s-a făcut o surpriză. Domnul Titu Bojin ne-a adus și aprobarea prin Hotărâre de Guvern a celor nouă stații”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai precizat că vaporașele vor fi folosite pentru agrement, dar și că vor intra într-un program de transport public regular, în cadrul sistemului de transport public al Timișoarei, oferit de STPT. Apoi, Nicolae Robu s-a fotografiat cu o parte din personalul de pe vaporașe și s-a urcat, alături de oficialități în nava “Decebal”.

Imediat după ce vaporașul a pornit în cursă, primarul Robu, însoțit de Culiță Chiș, șeful Direcției Edilitare din cadrul Primăriei Timișoara, au mers pe punte, de unde a început să le facă cu mâna celor care se plimbau sau pescuiau pe malurile Begăi. De altfel, pe toată durata cursei, edilul a discutat cu Culiță Chiș și i-a salutat pe timișoreni de pe punte. Cursa a durat aproximativ 20 de minute, iar înainte de a coborî, Nicolae Robu s-a lăudat unui angajat din primărie că “se vede atât de frumos de pe punte”.

Primarul Timișoarei a ținut să-l felicite pe Nicolae Bitea, noul director al STPT, precizând că “STPT și-a făcut datoria, sper să și-o facă și în continuare. Vreau să văd mai multe autobuze pe trasee”. Pe de altă parte, Nicu Bitea i-a transmis primarului că “o să vă informez zilnic”.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.