O legendă a muzicii timișorene

O legendă a muzicii timișorene

0
DISTRIBUIȚI

Mircea Baniciu, o adevărată legendă a muzicii românești, a împlinit recent 69 de ani pe care i-a sărbătorit cu un concert la Timișoara. Evenimentul „Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei” i-a adus împreună pe Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș și Mircea Vintilă. Concertul desfășurat la Filarmonica Banatul a avut parte de un public numeros, care a savurat pe deplin prestația celor patru corifei, care au susținut primul spectacol în această formulă exact acum 15 ani.

Mircea Baniciu s-a născut la Timișoara la data de 31 iulie 1949, „într-o duminică cu soare“. A urmat o copilărie fericita in cartierul Elisabetin de lângă Complexul Studențesc, lucru care avea să-l influențeze tot restul vieții. După terminarea celor șapte clase, la îndemnul mamei sale care-i promisese o chitară dacă intră la liceu, a făcut-o! Cu mari eforturi, dar iubit foarte mult de colege, dar și provocat, a terminat liceul și ca din întâmplare… hop! la facultate. Muzica a intrat în viața lui pe la 7 ani, când proprietara casei în care locuia i-a sfătuit mama să-l dea să învețe pian sau un alt instrument, pentru că puștiul era realmente talentat. Lucru care s-a și întâmplat, a studiat pianul până la 14 ani, atunci când a văzut filmul „Tinerii”, un film în care cântau Cliff Richard și trupa Shadows. Atunci Mircea a ajuns la concluzia că este mai aproape de chitară decât de pian, și s-a apucat serios să învețe să cânte la chitară, lucru care s-a întâmplat în timpul liceului.

E bine acasă

Prima apariție a fost pe scena Teatrului German din Timișoara, unde cânta folk, în special Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, precum și câteva încercări de compoziții proprii. Pentru scurt timp a făcut parte din trupa Clasic Xx, iar ulterior a apărut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timișoara, condus de regretatul Petru Umanschi, unde din când în când cânta Phoenix-ul lui Nicu Covaci, rămas fără solist vocal după plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost văzut de regretatul Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci să-l asculte cu mare atenție. În primul an de facultate este cooptat în trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care avea să-i schimbe tot cursul vieții….

De fiecare dată când poposeşte „acasă“ (în oraşul în care s-a născut), îndrăgitul muzician care a încântat cu vocea sa multe generaţii, Mircea Baniciu, are parte de concerte sold-out.


Recitalurile sale sunt pline de snoave, ca-ntre prieteni, cu un public care reuşeşte de fiecare dată să creeze o atmosferă de nota zece.

„Muzica românească actuală nu are orizont. Dacă ar fi să aduni laolaltă toţi producătorii din România şi să-i pui să cânte, ar fi un dezastru. Am vorbit recent cu unul dintre ei. Şi i-am zis să-mi cânte ceva. Mi-a răspuns, eu vând muzică, nu cânt. În America, un producător de muzică pleacă de jos. Învaţă să cânte ca să ştie ce vinde. La noi, nişte ingineri care au fost discotecari au ajuns producătorii cei mai importanţi în muzica românească. Din cauza asta sunt foarte multe producţii lipsite de muzică. Sunt puţine posturi de radio sau TV care încurajează producţiile corecte. Care nu promovează comerţ, ţâţe, cur, chiloţi. Noi avem posturi care promovează reclame. De acea, la noi se dansează mai mult decât se cântă. Muzica românească este un fel de «dileală» care distruge creierul. Nu aş putea rezista să mi se pună muzică din asta mult timp. Totul este comerţ“, a mărturisit Mircea Baniciu.

Concerte cu peripeții

Melomanii timișoreni au avut parte demulte recitaluri speciale susţinute de vocea care a încântat multe generaţii, Mircea Baniciu, alături de care s-au aflat Vlady Cnejevici şi Teo Boar. Concertele lor au parte de un public care cu fiecare ocazie creează o atmosferă de vis, printre cei aflaţi în rândul spectatorilor numărându-se mulţi tineri, dar şi spectatori care au prins vremurile de aur ale Phoenix-ului. Printre poveştile depănate la faţa locului cu ocazia concertelor lor, asistența a putut afla şi faptul că Mircea Baniciu este adesea confundat cu Nicu Alifantis sau că Mircea Vintilă este luat de multe ori drept Mircea Baniciu.

„Nicu Alifantis este colegul meu de ani de zile, ne ştim de prin anii ‘70, de pe vremea Phoenix. După un spectacol susţinut la Brăila ne-am dus la el acasă şi la un moment dat tatăl lui l-a luat pe acesta în bucătărie şi l-a întrebat cine e nenea cu barbă mare care mănâncă pahare. Era vorba de Schwartz (n.a. – Corneliu Schwartz Calboreanu, primul inginer de sunet al legendarului grup Phoenix), care uneori mai muşca din pahare. Iar Nicu Alifantis i-a zis tatălui lui, «lasă că mai avem pahare». Am rămas într-o relaţie foarte plăcută. La un moment dat am fost la un service, iar inginerul care mi-a făcut factura mi-a spus că ştie cine sunt, Nicu Alifantis. Aşa că a pus numele lui pe factură şi a ştampilat-o. Eu povestesc în spectacol că i-am dat factura. Ei bine, nu i-am dat factura, dar povestea e frumoasă. Şi pe Mircea Vintilă lumea îl confundă cu Mircea Baniciu. E haios“, a mai spus Mircea Baniciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.