O veche biserică medievală din vestul țării ar putea fi restaurată cu...

O veche biserică medievală din vestul țării ar putea fi restaurată cu implicarea Prințului Charles FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2143193825">

Vechea biserică medievală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna hunedoreană Strei, ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea sau în prima jumătate a secolului al XIV-lea, restaurată în urmă cu jumătate de veac, a ajuns din nou într-un grad avansat de degradare şi necesită intervenţii de urgenţă pentru salvarea acestui valoros monument istoric. Este afectată mai ales pictura portalului vestic şi componente de piatră, precum un relief roman şi colonetele din turnul bisericii. Documentaţia necesară pentru lucrările de strictă necesitate, menite să stopeze procesul de degradare, a fost întocmită de specialişti în domeniu, prin grija asociaţiei „Monumentum”.

Prinţul Charles, a cărui admiraţie pentru zona transilvană este cunoscută, şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini financiar restaurarea părţilor artistice ale bisericii. Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, este, de altfel, un susţinător al proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, derulat prin asociaţia „Monumentum”. Lucrările de restaurare vor începe în cursul lunii septembrie.

Biserica din Strei este unul din cele mai vestite lăcaşuri de cult ortodoxe, reprezentativ pentru Ţara Haţegului, a cărui construcţie a fost atribuită cneazului român local Ambrozie. Combinarea stilului romanic, al celui gotic târziu şi elemente de arhitectură locală au dat naştere unui monument unic, care face parte din patrimoniul naţional.

La construirea bisericii au fost folosite fragmente de piatră din epoca romană iar pictura murală religioasă, realizată de meşteri locali, se remarcă prin influenţe bizantine şi din nordul Italiei, pe fondul tradiţiei artistice româneşti. De-a lungul veacurilor, biserica a fost transformată în biserică romano-catolică, apoi calvină, redevenind un lăcaş de cult ortodox în secolul al XIX-lea.

Sursa foto: crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.