Obligatoriu, și totuși opțional. Puțini locuitori din Timiș încheie polițe de asigurare...

Obligatoriu, și totuși opțional. Puțini locuitori din Timiș încheie polițe de asigurare pentru locuință, deși legea spune că trebuie să o facem

0
DISTRIBUIȚI

Locuitorii din Timiş sunt printre cei mai serioşi din România când vine vorba de a purta de grijă propriilor locuinţe, însă procentul celor care au semnat pentru o poliţă de asigurare a casei este de mai puţin de o treime din total, timişorenii fiind ceva mai implicați decât media judeţului. Fericirea bănăţenilor e că terenul din Timiş nu prea alunecă, ploile nu sunt neapărat prea abundente, iar cutremurele sunt numărate pe degete cu anii. Guvernul ne-a obligat pe toţi să avem „RCA” pentru casă pentru a ne proteja de accidente, însă numărul proprietarilor prevăzători rămâne scăzut deşi anii trec.

Ultimele date oficiale arată că doar 37,93% din totalul proprietăţilor rezidenţiale din Timişoara au o asemenea poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei, la finalul primei jumătăţi a anului în curs.


Supriza este că noi stăm chiar bine la nivel naţional, cei mai serioşi fiind de departe braşovenii, cu un procent de 50, 42% din locuinţe asigurate, după care urmează Bucureştiul, cu 38,72%. În prezent, gradul de acoperire a locuinţelor din România cu asigurări obligatorii a ajuns la 18,93%, adică 1.690.193 locuinţe asigurate. Totuşi, aceasta arată o creştere de un procent faţă de perioada similară precedentă. Dacă ne gândim că momentan există un număr de alte 7.238.974 case fără acest tip de asigurare, ne dăm seama de amploarea problemei. Mai ales că vorbim despre o asigurare, care, legal, este obligatorie. Din păcate, cadrul legal în acest domeniu este atât de „larg”, încât nimeni nici măcar nu ştie cine ar trebuie să impună obligativitatea sau cine se ocupă de baza de date cu cei care au şi care nu au poliţa respectivă. De ani buni, poliţa obligatorie e… opţională pentru majoritatea proprietarilor de locuinţe.

Cei mai reticenţi la plata unei sume de 10 sau 20 de euro pe an pentru o asemenea asigurare sunt proprietarii de la sate, care fie habar nu au că un asemenea document există şi, mai mult, că este obligatoriu, fie pur şi simplu nu au încredere într-un asemenea sistem. Trei sferturi din asigurările respective obligatorii sunt emise în mediul urban.

Ca şi judeţ, Timişul stă şi mai rău decât capitala de judeţ, este vorba de un procent de 29%, Braşovul fiind pe primul loc, cu 35%, pe trei fiind Sibiul, cu 24%. În conformitate cu legislaţia, fiecare locuinţă din România ar trebui să deţină o poliţă obligatorie de asigurare, contra unei prime de 10 sau de 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.