Președintele Iohannis, declaraţii în urma violenţelor de la mitingul de vineri: „Au...

Președintele Iohannis, declaraţii în urma violenţelor de la mitingul de vineri: „Au trecut deja trei zile şi nu e niciun responsabil. În orice ţară responsabilă am fi avut o demisie”

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1257387103">

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru violenţele din Piaţa Victoriei, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie.

„Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei. În orice ţară responsabilă, oamenii aflaţi la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit crearea unei tensiuni în societate? Ce se va întâmpla dacă vor recurge la înăbuşirea prin violenţă a vocilor României. În ciuda scorului la alegerile din 2016, PSD a tulburat societatea prin măsuri controversate, o guvernare haotică, atacturi repetate la adresa magistraţilor. Avem acum şi o componentă represivă care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenţii are acest PSD cu românii”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai precizat că România este o ţară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern „fac tot ce pot pentru a distruge această imagine”, menţionând că sondajele arată că peste 80% dintre români cred că statul se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva acţiunilor jandarmilor, ei precizând că, în acea seară, forţele de ordine s-au comportat într-un mod abuziv deoarece au lovit protestatarii fără motiv.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, sâmbătă, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul de vineri

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a solicitat astăzi, 11 august a.c., Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestele de aseară din Piaţa Victoriei din Bucureşti”, se arată într-un comunicat de poresă remis MEDIAFAX.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, la protestul din Piaţa Victoriei, iar 24 dintre acestea erau jandarmi, informează ISU Bucureşti-Ilfov, precizând, totodată, că 65 de pacienţi au avut nevoie de spitalizare (nouă jandarmi).

În Piaţa Victoriei, au existat, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Unii protestatari au forţat gardurile, au aruncat în acelaşi timp şi cu pietre, sticle şi alte obiecte către jandarmi, iar aceştia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene şi, ulterior, şi cu tunuri de apă însă conform martorilor, au existat mai multe persoane care manifestau paşnic şi care au fost afectate de intervenţia jandarmilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.