Ministerul Justiţiei a publicat lista finală. Cine sunt cei șase candidaţi pentru...

Ministerul Justiţiei a publicat lista finală. Cine sunt cei șase candidaţi pentru şefia DNA

0
DISTRIBUIȚI

Este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Până ieri, la Ministerul Justiţiei şi-au depus candidatura procurorii Paula Tănase şi Nicolae Lupulescu, scrie Agerpres.

Paula Tănase este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, iar Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi activează la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nicolae Lupulescu a fost detaşat la MApN, din 14 martie 2016, pentru trei ani. În martie 2017 a candidat pentru funcţia de şef al DIICOT. Anterior, el a ocupat funcţia de procuror şef-adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.

Candidaţii selectaţi de ministrul Justiţiei pentru şefia DNA vor fi intervievaţi între 3 şi 5 septembrie, urmând ca rezultatele să fie anunţate în 6 septembrie.

UPDATE Ministrul Justiţiei a anunţat, astăzi, că în cursa pentru şefia DNA s-au înscris patru candidaţi.

Mediafax scrie că şefia DNA este dorită, în acest moment, şi de fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General, procurorul Gabriela Scutea. Iar potrivit Digi24, al patrulea înscris este Andrei Bodean. Procurorul este din Constanţa şi, conform sursei citate, este cel care i-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky.

Ministrul Justiţiei a precizat că la ora 16:30, pe pagina MJ vor fi afişate listele de candidaţi pentru conducerea DNA, dar şi pentru funcţia de judecător la TUE.

UPDATE 2 Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, lista finală a celor patru procurori care şi-au depus candidatura pentru funcţia de şef al DNA, aceştia fiind Paula Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Sorin Armeanu, Adina Florea şi Andrei Bodean.

Conform Mediafax, procurorul Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.


Ulterior, între mai – august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

Procurorul militar Nicolae Lupulescu are grad de generalul-maior Nicolae Lupulescu şi activează în cadrul Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, însă din 14 martie 2016, a fost detaşat pentru o perioadă de trei ani la Ministerul Apărării.

Alt procuror înscris în concurs este Paula Tănase, care vine de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Paula Tănase are 47 de ani şi, potrivit CV-ului său, în cei „aproape 16 ani de activitate, deşi au fost perioada în care am soluţionat peste 1.000 de dosare pe an cu stoc zero de la o săptămână la alta, nu am avut nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse”. Paula Tănase a lucrat şi ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, mai mulţi ani, absolvind Facultatea de Drept din Iaşi în 1996.

Andrei Bodean este un procuror care vine de la Constanţa. El este cunoscut şi pentru că, în 2017, a formulat o cerere de apărare a reputaţiei profesionale privind unele afirmaţii dintr-un articol de presă, unde scria că magistratul şi-ar fi îndeplinit atribuţiile cu rea credinţă privind urmărirea penală ce-l privea pe avocatul Sorin Calaigii, ulterior condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie. CSM a admis cererea lui Andrei Bodean. El este şi cel care l-a trimis în judecată pe fostul edil Radu Mazăre şi l-a anchetat şi pe Nicuşor Constantinescu.

La fel ca Bodean, şi Adin Florea vine din Constanţa.

Sorin Armeanu este prim procuror al Tribunalului Vaslui.

Aceştia urmează să-și susţină candidatura în faţa unei comisii prezidate de ministrul Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.