STPT vrea să ia un credit de 12 milioane de lei pentru...

STPT vrea să ia un credit de 12 milioane de lei pentru a scăpa de datorii. Bitea, mandatat să negocieze cu băncile

0
DISTRIBUIȚI

Societatea de Transport Public Timișoara vrea să ia un credit de 12 milioane de lei pentru a scăpa de datorii. În acest sens, astăzi, în sala de Consiliu a Primăriei Timișoara, a avut loc o ședință a Adunării Generale a Acționarilor, în care s-a discutat despre linia de credit. Însă punctul de pe ordinea de zi privitor la acest subiect a fost greșit formulat, situație semnalată de consilierul local Adrian Orza.

Concret, se prevedea “contractarea liniei de creditare conform ofertei de factoring nr. 28778 din 17.07.2018”, emisă de către o bancă, asta în condițiile în care nu s-au purtat încă negocieri cu mai multe bănci. Ba mai mult, mâine, directorul economic al Primăriei Timișoara ar fi fost mandatat de către Nicolae Robu să negocieze cu o altă bancă.

Prin urmare, în urma unor discuții care au durat peste o oră, s-a ajuns la concluzia ca membrii consiliului de administrație al STPT să voteze “mandatarea directorului general al STPT și al directorului economic al Primăriei Timișoara pentru negocierea contractării unei facilități de credit în sumă maximă de 12 milioane de lei pentru finanțarea activității curente”.

“Pe ordinea de zi au fost niște lucruri care nu au coincis cu intenția, adică ordinea de zi era definită greșit și am atras atenția asupra acestui lucru. Până la urmă, datorită acestei intervenții, am reușit să corectăm și să se voteze ceea ce este legal și ceea ce este plauzibil, adică doar o negociere de principiu momentan, și să nu aprobăm deja contractarea, o discuție pe care dânșii au avut-o deja în forumul lor, pentru că atunci când e vorba de scontare, e vorba și de a treia parte, care este Primăria Timișoara.


Am votat o linie de credit, dar se va merge de fapt pe scontare, probabil. Am votat pentru că s-a mers apoi de la foarte detaliat la foarte general cu amendamentul, ceea ce este bine, dar repet, scont, asta înseamnă că primăria trebuie să fie și ea de acord cu soluția aleasă și cu condițiile alese, pentru că până la urmă ea e cea care va plăti. Și oricum știm foarte bine că Primăria Timișoara stă foarte prost cu cash-ul și atunci orice presiune bruscă pe primărie va fi catastrofală, pentru că n-o să mai discute STPT, și o să zică lasă că vă plătesc peste o lună, peste două, vine banca și blochează conturile și la revedere, dacă nu și-au respectat contractul”, a explicat consilierul local Adrian Orza.

Consilierul local Simion Moșiu, președintele AGA STPT, ne-a declarat că este important pentru instituție să ia un credit pentru a-și rezolva “problemele”.

“Este un credit, nu factoring. La factoring nu te poți răzgândi, la credit ai mai multe opțiuni. Vechea conducere a avut întâlniri destul de avansate cu o anumită bancă. La noi au ajuns ofertele de la două bănci. Am considerat oportun să se poarte negocieri cu cât mai multe bănci, pentru a se alege varianta cea mai potrivită. Suma de 12 de milioane de lei a fost stabilită de directoarea economică și directorul general, de conducerea societății. În continuare se vor face negocieri atât de directorul general al STPT, cât și de directorul economic al Primăriei Timișoara. Primăria garantează această linie de credit, STPT neavând imobile. Ni s-a părut firesc ca la negocieri să participe directorul economic al Primăriei Timișoara”, a afirmat Simion Moșiu.

La ședința AGA au participat opt consilieri locali: viceprimarul Farkas Imre (UDMR), independentul Adrian Orza, Laura Chindriș (ALDE) și liberalii Simion Moșiu, președintele AGA, Grigore Grigoroiu, Daniela Mariș, Adelina Tîrziu și Adrian Lulciuc. Au lipsit consilierii locali PSD, care au considerat că ședința este nestatutară.

Nicolae Bitea, noul director general interimar al STPT, și Felicia Lăscuț, directorul economic al instituției, explică într-o adresă către AGA, că este nevoie de un credit de 12 milioane de lei pentru “finanțarea activității curente”, în condițiile în care “în această perioadă atât disponibilitățile municipalității, cât și ale societății sunt insuficiente pentru achitarea plăților restante înregistrate către ANAF, salariați și furnizori”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.