Timişul a scăpat deocamdată de West Nile. Care sunt simptomele la care...

Timişul a scăpat deocamdată de West Nile. Care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți

0
DISTRIBUIȚI

tantar

Datele oficiale ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile arată că deocamdată Timişul a scăpat de problema afecţiunilor cauzate de virusul West Nile.

Din data de 2 mai și până în prezent au fost înregistrate 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate șase decese. Cazurile sunt din Dolj – 12, Iași – 10, București – opt, Olt și Teleorman câte patru, Galați și Ilfov câte trei, Brăila și Giurgiu câte două, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți și Satu Mare câte un caz. Cele șase decese au survenit la pacienți care prezentau şi alte afecţiuni grave. Trei dintre decese s-au înregistrat în București și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna.

În fiecare an, în această perioadă se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infecție cu virus West Nile, care din păcate, în unele cazuri se soldează cu deces, mai ales la pacienții cu co-morbidități. Conform datelor sistemului de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat după epidemia din anul 1996, situația din acest moment este comparabilă cu cea înregistrată în anii precedenți. Specialiștii consideră că sunt cazuri sporadice și nu e vorba de o epidemie, iar creșterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea tânțarilor.

Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din țară s-au luat măsuri de siguranță.


Sângele este testat suplimentar, astfel încât să poata fi depistată eventuala prezență a virusului în sângele recoltat. Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile. Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țântar.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt identificate o serie de semnele şi simptome, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical. Acestea includ: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie. Acestea includ evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.