Turism de vară la Straja. Stațiunea din vestul țării atrage tot mai...

Turism de vară la Straja. Stațiunea din vestul țării atrage tot mai mulți turiști nu doar în sezonul rece, ci chiar și vara

0
DISTRIBUIȚI

În stațiunea montană din județul Hunedoara au fost realizați în ultimii ani zeci de kilometri de trasee pentru bicicliști, pe creste.

În urma implementării proiectului „Dezvoltarea turismului activ în Valea Jiului”, stațiunea Straja a devenit tot mai cunoscută în rândul pasionaților de ciclism montan din România, și nu numai. Recent, în cadrul proiectului amintit au mai fost realizate încă două trasee de mountain-bike.

Traseul Lupilor este primul traseu de mountain-bike din Stațiunea Straja, aflată în orașul Lupeni, realizat în 2016 și reamenajat în anul 2017. Acesta are o lungime totală de patru kilometri. Punctul de pornire al traseului se situează în prima curbă mare de pe drumul de coborâre din stațiune, la aproximativ 60 de metri după zona de depozitare a deșeurilor. Intrarea în traseu este marcată cu un indicator de lemn. Ulterior, ruta traseului se distinge după banda de marcaj ce îmbină culorile roșu și alb. Traseul coboară până la intersecția cu drumul de mașini de unde se coboară, tot pe șosea, până la intersecția cu drumul spre gondolă, de unde turiștii pot face cale întoarsă spre stația de îmbarcare.

Traseul Baloo este al doilea traseu de mountain-bike din Stațiunea Straja, realizat în vara anului 2017. Acesta face parte din disciplina All Mountain/Enduro, are o lungime totală de 3,2 kilometri, un profil fluid fără obstacole naturale și un grad de dificultate mediu pe toată lungimea lui. Punctul de pornire al traseului se situează lângă cușca verde a ursului Baloo, mai precis în parcarea din spatele Complexului Montana. Traseul Baloo șerpuiește la vale pe o potecă de 80 – 100 cm lățime cu contrapante construite natural din pământ de-a lungul telegondolei din stațiune. Traseul îmbină pădurea de fag cu poienile și pârtia de schi până la stația de îmbarcare a gondolei. Ultimii 200 de metri se suprapun cu Traseul Lupilor, unde terenul devine puțin mai dificil.

Pregătiri din primăvară

Cele două trasee au fost pregătite pentru pasionații de ciclism montan încă din luna mai a acestui an.


Astfel, au fost montate săgeți indicatoare spre potecile pentru biciclete și panouri informative la începutul fiecărui traseu. Totodată, cabanierii au înțeles cât de important este să valorifice turismul de vară, motiv pentru care au acceptat să susțină o activitate de rebranding a stațiunii. Prin urmare, Straja s-a transformat într-o stațiune dedicată ski-ului și ciclismului, nefiind doar o destinație de iarnă.

De asemenea, în aproape toată vara acestui an au fost organizate weekenduri dedicate pasionaților de pedalat la munte. Prin urmare, până la finalul lunii august, gondola din stațiunea Straja va funcționa în fiecare sfârșit de săptămână, oferind posibilitatea de a beneficia de un abonament special creat pentru cicliști, în valoare de 50 lei/zi.

Totodată, în această vară, în stațiune s-a deschis cel mai interactiv parc de biciclete din România – Straja Extreme Park, care este dotat cu singura saltea de landing din țară.

Între timp, voluntarii Fundației „Noi Orizonturi Lupeni”, care au implementat proiectul „Dezvoltarea turismului activ în Valea Jiului”, alături de sponsorii și partenerii lor, au început amenajarea unui nou traseu de ciclism montan în Pasul Vâlcan. Reprezentanții ONG-ului speră ca, până la sfârșitul lunii august, să termine noua potecă realizată în partea superioară a stațiunii Straja. Prin urmare, în momentul în care turiștii vor veni în Valea Jiului, vor putea să se bucure de un traseu în Parâng, unul în Pasul Vâlcan și trei în Straja.

Enduro pe biciclete

Cu scopul de a fi valorificate traseele de ciclism amenajate pe crestele montane, în această toamnă, la Straja va fi organizată prima competiție de enduro pentru mountain-bike. Concursul Straja MTB Enduro se va desfășura într-un format tip raliu care cuprinde cinci probe speciale, cronometrate. Traseele Lupilor și Baloo, deja consacrate, se vor diviza în câte două segmente și se va adăuga o nouă potecă, în zona superioară a stațiunii. În general, potecile pe care se va desfășura concursul sunt de coborâre, dar au și segmente de urcuș, transmit organizatorii.

„Mã bucur enorm când vãd oamenii cã urcã la munte. Pentru noi, ca reprezentanti ai administratiei locale este foarte important sã dezvoltãm statiunea si pe perioada verii. Tocmai de aceea, încercãm prin toate căile legale sã promovãm statiunea pentru a atrage turisti. Un plus este si faptul cã în Straja functioneazã asociatia cabanierilor, dar si ONG-urile care au înteles cã prin implicarea tuturor putem dezvolta zona. Acest lucru demonstreazã faptul cã, la Lupeni, parteneriatul public-privat functioneazã”, a declarat primarul orașului Lupeni, Lucian Resmeriță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.