Un nou spațiu de depozitare a deșeurilor la Ghizela, după o investiție...

Un nou spațiu de depozitare a deșeurilor la Ghizela, după o investiție de 3 milioane de euro. Ce se întâmplă cu mirosul neplăcut

0
DISTRIBUIȚI

După o investiție de aproape trei milioane de euro, în localitatea Ghizela a fost amenajat un nou spațiu de depozitare a deșeurilor din județul Timiș. Astăzi a avut loc recepția lucrărilor, în prezența președintelui Consiliului Județean Timiș, care a precizat că noua celulă este formată din două subcelule, prima fiind deschisă în iarna acestui an, astfel că s-a început deja depunerea de deșeuri. Lucrările la celula 2 din cadrul Depozitului de deșeuri nepericuloase de la Ghizela au fost realizate în baza unui contract încheiat anul trecut cu asocierea dintre SC PORR Construct SRL și C&E Consulting und Engineering GmbH, în urma unei proceduri de achiziție publică.

„Suntem la recepția lucrărilor privind construcția celulei 2 în cadrul sistemului integrat de management al deșeurilor în Deponeul ecologic de la Ghizela. De fapt, este o continuare a proiectului care a demarat din 2009, ținând cont că celula una a ajuns la maturitate privind capacitatea de depozitare, a urmat acest pas, celula 2, cu cele două subcelule, 2.1 și 2.2, un contract care a început în septembrie anul trecut, proiectare plus execuție. Au fost două luni perioada de proiectare, plus șase luni perioada de execuție. Este o investiție de peste 13 milioane de lei, suportată în totalitate din Fondul de Dezvoltare realizat la nivelul CJ Timiș din cadrul sistemului integral. Asta înseamnă că în urma redevențelor pe care le primim privind contractul de gestionare a acestui deponeu, se constituie un fond special, iar din acest fond se dezvoltă mai departe sistemul. Eu cred că cu acest pas, cu ceea ce facem privind dezvoltarea stației PALL de colectare a levigatului, cu ceea ce înseamnă colectarea selectivă pe cele cinci zone de pe raza județului Timiș, putem discuta de un sistem integrat de management al deșeurilor pe raza județului Timiș bine pus la punct, cu posibilități de îmbunătățire. Este foarte important că la acest moment avem pe cele cinci zone trei operatori de colectare selectivă a deșeurilor, care au anumite obligații, în urma semnării contractului cu ADID-ul, iar obligația numărul unu e aceea de conștientizare a populației privind colectarea selectivă. Cred că trebuie cu toții să punem umărul, să mergem pe acest plan, astfel încât rata și gradul de colectare selectivă să crească. Așa putem discuta de un mediu mai curat, de un județ mult mai disciplinat”, a explicat Călin Dobra.

Întrebat de către jurnaliști când va fi rezolvată problema mirosului neplăcut, în condițiile în care localnicii din satele apropiate se plâng de acest lucru, președintele CJ Timiș a precizat că va fi mult diminuat în momentul în care va fi montată stația de levigat.

„Investițiile care se vor realiza în continuare aici vor duce și la diminuarea mirosului. Nu putem discuta de a opri în totalitate sau de a îndepărta în totalitate acest miros, ținând cont că totuși suntem într-un deponeu ecologic, dar discutăm de investiții privind stația de levigat, stație care preia levigatul din aceste celule și care îl prelucrează, și mai ales investițiile pe care le avem în filtrele de aer. Sper ca în perioada următoare, la finalizarea acestei investiții în valoare de 200.000 de euro, suportată din bugetul CJ Timiș, să rezolvăm în mare parte situația privind mirosul în zonă”, a declarat Călin Dobra.

Dan Ungureanu, din partea societății care a realizat celula doi, a precizat că aceasta are o durată de nouă ani, câte patru ani și jumătate pe fiecare subcelulă.


“Pe celula 2.1 deja a început depozitarea deșeurilor, după recepția la terminarea lucrărilor. Pentru subcelula 2.2 va începe peste patru ani și jumătate depunerea deșeului menajer. Capacitatea este de aproximativ 1,2 milioane de metri cubi pentru această investiție, cu o durată de nouă ani de zile. Vor urma alte trei celule”, a afirmat Dan Ungureanu.

Dan Pascu, din partea Retim, a declarat că în cel mult trei ani celula 1 de depozitare ar urma să fie închisă, primii pași în acest sens fiind deja începuți. „Ceea ce ne stă la îndemână tuturor este să facem o colectare selectivă, astfel încă să prelungim cu cel puțin o treime durata de viață a acestei celule. Suntem în curs de a finaliza contractul cu un proiectant care va face proiectul de închidere al celulei 1. În general, poate fi vorba și de ani, dacă se recomandă lăsarea ei pentru niște tasări intermediare, sunt mai multe etape, poate să fie între unu și trei ani, dar demersurile sunt făcute. Imediat ce am pus în funcțiune subcelula 2.1, am început demersurile pentru închiderea celulei 1”, a detaliat Dan Pascu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.