Viața strigă S.O.S.

Viața strigă S.O.S.

0
DISTRIBUIȚI

An de an, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara se confruntă cu o criză de sânge. Numărul donatorilor de abia depășește 60 zilnic, deși ar trebui să fie dublu. În aceste condiții, unele operații ajung să fie amânate.

Nici cele șapte bonuri de masă primite cadou, nici ziua liberă de la locul de muncă sau realizarea analizelor medicale gratuit nu par să-i mobilizeze pe mulți dintre locuitorii din județul Timiș să doneze sânge pentru a contribui la salvarea unei vieți, în luna concediilor, august. Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara sunt, nu de puține ori, puși în situația de a le comunica medicilor din spitalele din județ că pur și simplu nu au de unde să le furnizeze sângele necesar. Astfel, anumite intervenții chirurgicale sunt amânate cu o zi sau mai multe, iar reprezentanții centrului depun eforturi uriașe pentru a face rost de sângele salvator.

Dana are 37 de ani și împreună cu prietenul ei, Radu, de 35 de ani, ambii din Timișoara, au venit să doneze sânge pentru prima dată, la începutul lunii august. I-am găsit stând pe scaunele din sala în care se recoltează sânge, după ce au donat fiecare câte o pungă de aproximativ 500 de mililitri.

“Am aflat că o fostă colegă este grav bolnavă și are nevoie de sânge, de aceea am venit să donăm. Am avut emoții, fiind prima dată, dar a fost bine, am simțit o mică înțepătură la început și cam atât. Cred că o să mai venim să donăm sânge, pentru că este important că poți ajuta pe cineva bolnav, care are nevoie de sânge”, ne-a spus Dana Bădulescu.

Mircea Boariu, în vârstă de 36 de ani, din Chișoda, a venit să doneze după ce a văzut o știre la televizor cum că s-a ajuns ca unele operații să fie amânate din cauza lipsei de sânge. De altfel, bărbatul ne povestește că a donat de cinci ori în ultimii trei ani și spune, cu regret, că este puțin, dar “din comoditate” a venit mai rar pentru recoltarea de sânge.

“Prima dată am donat la vârsta de 18 ani, îmi amintesc că un prieten de-al meu avea nevoie de sânge, apoi n-am mai donat. În urmă cu trei ani am reînceput să donez și știu că ar trebui să fac mai des asta, pentru că nu ne costă nimic, dar din comoditate nu am făcut-o. Mi-am zis, lasă că merg mâine, că merg poimâine și tot așa. Irosim o oră din timpul nostru, dar ajutăm pe cineva care are nevoie”, ne-a povestit Mircea Boariu.

Donatori fideli

Pe de altă parte, Lucian Tudor, de 48 de ani, din Timișoara, se numără printre donatorii fideli ai Centrului Regional de Transfuzie Sanguină. Bărbatul vine, împreună cu soția sa, tot la două, trei luni să doneze sânge. Este împins de dorința de a face o faptă bună, dar o face și pentru că mereu se simte mai bine după ce este recoltată punga cu cei aproximativ 500 de militri de sânge.

“Îmi amintesc că prima dată am donat sânge prin anii ’90, eram în Armată, apoi mai rar. De aproximativ doi ani, vin cu soția tot la două, trei luni să donez, pentru că știu că este nevoie de sânge tot timpul, plus că mă simt mult mai bine după ce donez. Am avut ceva probleme cu tensiunea, dar de când donez, nu mai am problema asta. Noi stăm aproape de centru, pe Calea Martirilor, și ne este ușor să venim, știm că se întâmplă multe accidente, că sunt operații la unii copii care se amână din cauza lipsei de sânge și cred că este un lucru omenesc și normal să donezi sânge. Da, contează și acele beneficii, poate dacă ar fi bonurile de masă mai mari, ar veni mai multă lume să doneze”, este de părere Lucian Tudor.

Rodica Lighezan, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara, ne-a declarat că pe lista cu donatori fideli sunt incluse persoanele care donează de cel puțin două ori pe an.


În cazuri extreme, acești oameni sunt sunați de reprezentanții centrului pentru a veni să doneze sânge de urgență, pentru că de ei poate depinde viața unei persoane aflată în stare critică.

“Cei care donează de cel puțin două ori pe an devin donatori fidelizați și aceia înțeleg faptul că pentru a fi donator trebuie să ai o anumită conduită morală, să respecți anumite reguli, adică fără tatuaje, fără cercei. Și atunci pe acei donatori îi sunăm atunci când avem cazuri grave, de exemplu, la Pediatrie, la transplant, îi sunăm să vină de acasă, dacă au depășit cele 60 de zile de la ultima recoltare. Mai repede nu-i putem căuta. Numărul donatorilor fidelizați reprezintă cam 60% din cei care donează, ceea ce este bine, iar din aceștia avem cam 20% pe care-i putem suna și care răspund, pentru că o parte dintre ei atunci când îi suni, nu pot să vină în acel moment, au alte probleme. Îi sunăm în caz de urgențe, când nu ne ajunge ce avem”, a explicat Rodica Lighezan.

Deplasări pe teren

Potrivit reprezentanților Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara, ideal ar fi ca zilnic să doneze sânge aproximativ 120 de persoane. În realitate, în luna august, numărul acestor persoane abia depășește 60 pe zi. În aceste condiții, angajații centrului sunt nevoiți să organizeze diverse acțiuni pentru a-i încuraja pe oameni să doneze sânge, pentru a putea asigura necesarul pentru toate spitalele din județ.

“În luna august avem aproximativ 60 de donatori pe zi, în condițiile în care necesitățile spitalelor scad și ele, dar nu așa de mult. 120 de donatori pe zi ar fi ideal, cam 60 de litri de sânge pe zi «înghit» spitalele din Timișoara. Iar urgențele care necesită sânge sunt urgențe mari și atunci trebuie să fii mereu pregătit pentru a face față unor astfel de urgențe. Dacă am avea 120 de donatori în fiecare zi, am putea să onorăm toate cerințele. În condițiile actuale, pe unii îi mai temporizăm. Dacă nu este urgență mare, atunci primește sânge mâine, nu astăzi, până reușim să strângem. Dacă nu avem noi, cerem de la Arad sau Reșița. Momentan, avem în jur de 60 de donatori și mai mergem pe teren, astfel că mai avem încă 40. Aceasta este soluția pe care am găsit-o, să mergem noi pe teren, avem o echipă mobilă, la centrele comerciale, la firme mari, universități. Au venit la noi jandarmi, pompieri, lumea încearcă să ne ajute. Este spirit civic, sunt foarte plăcut impresionată că am dat semnale și comunitatea răspunde. Încet, dar pașii sunt siguri. Încercăm să avem în patru zile din cinci acțiuni în teren”, a detaliat Rodica Lighezan.

Directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Timișoara spune că sunt trei categorii de oameni care donează, 20% fiind cei care sunt de acord cu recoltarea de sânge doar pentru că doresc să facă o faptă bună, iar bonurile primite le oferă unor centre de bătrâni sau case de copii. Restul donează sânge pentru bonurile de masă primite cadou sau pentru că au nevoie de o zi liberă de la locul de muncă.

“Din păcate, în august și septembrie nu-i stimulează pe oameni nici aceste bonuri. Cele două luni sunt moarte, transfuzia merge la cote minime”, a precizat Rodica Lighezan.

Beneficiile donatorilor

Persoanele care donează sânge au mai multe beneficii. Și anume, o zi liberă de la locul de muncă; șapte tichete de masă în valoare de 9,57 lei fiecare; reducere de 50% la abonamentele pe mijloacele de transport în comun STPT pe o lună (pentru cei care au domiciliul în Timișoara), iar pentru cei care au doar locul de muncă în Timișoara trebuie să aducă adeverință din care să reiasă că sunt angajați în oraș; analize medicale gratuite (grup sanguin și Rh, hemoglobină, transaminaze, HBs, HCv, HIV, sifilis).

Rezultatele acestor analize se pot ridica după 72 de ore de la donarea de sânge de la fișierul centrului, de luni până vineri, între orele 13.00 și 14.00.

Pot dona sânge persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani; greutate minimă 52 de kilograme femeile și 60 de kilograme bărbații; să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, insulino – dependenți, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă; să nu fi suferit în ultimele trei luni intervenții chirurgicale sau stomatologice; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, să nu alăpteze sau să fie în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării.

Înainte de recoltarea sângelui, donatorii pot consuma o cană de ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume și fructe; nu se recomandă consumul de proteine și grăsimi (lapte, unt, carne) și nici să fumeze înainte și după donare cu o oră. La donare persoanele interesate trebuie să se prezinte cu orice act de identitate în original care conține poză.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara își desfășoară activitatea pe str. Martir Marius Ciopec, nr. 1, vizavi de centrul Oncogen al spitalului județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.