Virusul West Nile, depistat nu departe de Timiș. Cum să ne păzim...

Virusul West Nile, depistat nu departe de Timiș. Cum să ne păzim de înțepăturile țânțarilor, transmițătorii acestei boli

0
DISTRIBUIȚI
Foto: jurnalulolteniei.ro

Precipitaţiile abundente din România din ultima perioadă au dus la apariţia unei noi probleme de sănătate, virusul West Nile. Chiar dacă în Timiş nu au fost raportate încă asemenea cazuri de îmbolnăvire, Direcţia de Sănătate face o serie de recomandări pentru evitarea îmbolnăvirii cu acest virus. Ultima raportare a Institutului Național de Sănătate Publică arată că în perioada 2 mai 2018 -31 iulie 2018 s-au înregistrat 12 cazuri de infecție cu virusul West Nile, fără a avea loc şi decese. Sunt 19 cazuri în Uniunea Europeană, problema este că au fost raportate şi 29 de cazuri într-o ţară vecină Timişului, în Serbia, în judeţele Banatului de Vest.

Important, virusul nu poate fi transmis prin atingere și nu poate fi răspândit prin contact fizic obișnuit, cum ar fi sărutul. Protecţia se realizează chiar prin evitarea vectorului de transmitere, mai precis întepăturile de țânțar. Când se desfășoară activități în mediul extern, se recomandă utilizarea unui repelent pentru insecte. Chiar dacă ieșim afară pentru scurt timp, poate fi suficient pentru a fi înțepați de țânțari. Activitatea țânțarilor este mai intensă în zori și după apunerea soarelui. În aceste momente ale zilei este absolut necesară utilizarea unui repelent și purtarea hainelor lungi, care să acopere corpul într-o proporție cât mai mare. Țânțarii pot înțepa și prin haine, așa încât aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.


Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

Pentru evitarea pătrunderii țânțarilor în casă se recomandă montarea de plase speciale la ferestre. Unii țânțari au tendința să intre în casă. Îi putem impiedica verificând integritatea plaselor contra insectelor. Ţânțarii își depun ouăle în apă stătătoare. Putem limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa din jurul caselor, blocurilor și din subsolurile blocurilor. În foarte puține cazuri s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sânge, transplantul de organe, alăptare sau chiar pe perioada sarcinii, de la mamă la copil.

Pacienții dezvoltă simptomele infectării cu West Nile după 3 – 14 zile de la contactarea virusului – înțepătura țânțarului. Dacă apar simptome severe doctorii recomandă apelarea cât mai rapidă la serviciul de urgență, pentru că este necesară spitalizarea pacientului.

Simptomele contactării virusului includ în forma severă meningita sau encefalităaome severe de boală: febră puternică; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului; stupoare; dezorientare; comă; tremor și convulsii; slabiciune musculară; pierderea vederii; amorțeală și paralizie. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizată de o perioada lunga de convalescență și extenuare.

În cadrul manifestării de simptome moderate – sindrom febril, perioada de incubare este de 2 – 8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată: febră; durere de cap; stare de greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare și articulare; rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui. Simptomele se manifesta pe o perioada de 7-10 zile, deși slabiciunea poate persista până la câteva săptămâni, iar limfadenopatia, până la două luni. Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul W.N. nu prezintă nici un simptom. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.