100 de ani de România, recreaţi în cadrul unui spectacol care începe...

100 de ani de România, recreaţi în cadrul unui spectacol care începe astăzi în Piaţa Libertăţii. Descoperă povestea timişoreanului Luca

0
DISTRIBUIȚI

 

Timp de trei zile, Piaţa Libertăţii din Timişoara spune povestea celor 100 de ani de România, prin intermediul a trei spectacole organizate de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Lumina Libertăţii debutează astăzi, la ora 20:30, iar scena evenimentului, din Piaţa Libertăţii, nu a fost aleasă întâmplător. Aceasta este încadrată de clădiri cu o vechime care depășește cei 100 de ani pe care îi sărbătorește România în 2018.

„Conceput ca un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină, dezvoltat pe structura arhitecturală a Pieței Libertății din Timișoara, Lumina Libertății spune povestea personajului principal, timișoreanul Luca, ce urmează să trăiască principalele momente care au definit Timișoara în cei 100 de ani de România.


Lumina Libertății este un eveniment care, deși povestește trecutul, celebrează viitorul, speranța și încrederea. Istoria noastră nu este definită de regi, războinici și lideri politici ale căror legende ne sunt reamintite prin poezii, imnuri și statui. Locuitorii orașului sunt cei care dețin cheile acestuia. Prin munca, curiozitatea și eforturile noastre, Timișoara a devenit ceea ce este în prezent. Strat după strat de construcții și reconstrucții, experimente și prăbușiri, încercări și greșeli. Cei care au definit adevărata personalitate a Timișoarei sunt oamenii obișnuiți, bărbații și femeile care predau, restaurează, construiesc și produc artă”, spun organizatorii spectacolului.

Show-ul îşi propune să aducă în faţa publicului scene reprezentative pentru fiecare etapă istorică a ţării noastre. Povestea primei seri – Războiul Mondial ia sfârşit. Viitorul începe; a doua seară – Izbucneşe un nou Război Mondial. Viitorul se termină; ultima seară şi ultimul act – Revoluţie. Confuzie. (Re)construcţie. Viitorul ne aparţine.

Spectacolele de sâmbătă şi duminică încep tot la ora 20:30. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii pe programul privind organizarea şi desfăşurarea manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și al Primului Război Mondial și de Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.