Curtea Constituţională a avizat favorabil proiectul de revizuire a Constituţiei, prin care se doreşte redefinirea noţiunii de familie.
Judecătorii s-au întrunit în această dimineaţă în şedinţă ca să verifice documentul, din oficiu, iar discuţiile au fost de scurtă durată. În cazul în care în proiect ar fi fost descoperite elemente de neconstituţionalitate, documentul se trimitea înapoi Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru reexaminarea legii de revizuire a Constituţiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Acum însă, Guvernul are undă verde să stabilească întreg calendarul desfăşurării referendumului pentru aprobarea revizuirii Constituţiei. PSD îşi doreşte ca acesta să aibă loc în 7 octombrie, iar în ultimele zile au apărut informaţii că cei de la guvernare ar opta pentru două zile de vot. E necesar ca cel puţin 30% din cetăţenii cu drept de vot să se prezinte la urne pentru ca referendumul să fie validat. Potrivit AEP, în Registrul electoral figurează acum 18.917.485 de cetăţeni.
Judecătorii CCR au mai verificat legea de revizuire a Constituţiei şi înainte de adoptarea acesteia în Parlament. Curtea a verificat dacă este întrunit numărul minim de susţinători pentru promovarea iniţiativei, precum şi respectarea dispersiei teritoriale în judeţe şi în Bucureşti.
Judecătorii au verificat şi dacă sunt respectate limitele revizuirii prevăzute de Constituţie.
Legea a fost adoptată de Senat, cameră decizională în acest caz, săptămâna trecută. Potrivit iniţiativei legislative de revizuire a Legii fundamentale adoptată, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
UPDATE. Decizia CCR, luată cu majoritate de voturi
„(…) Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a constatat că Legea de revizuire a Constituţiei României respectă dispozițiile constituționale referitoare la revizuire.
Potrivit art. 21 alin.(2), raportat la art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 și în conformitate cu prevederile art. 6 alin.(4) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000, astfel cum a fost modificată prin art. unic pct.2 din Legea nr. 159/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.582 din 10 iulie 2018, decizia Curții se va comunica preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu Legea de revizuire a Constituției.”