Baricada din Calea Martirilor, dezmembrată bucată cu bucată. Primele voci care contestă...

Baricada din Calea Martirilor, dezmembrată bucată cu bucată. Primele voci care contestă lucrările: “Este unul din simbolurile Revoluției din 1989” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-804556669">

E activitate intensă în Calea Girocului din Timişoara, acolo unde muncitorii au început, în această dimineaţă, toate procedurile pentru dărâmarea baricadei de la intersecția str. Mareșal Constantin Prezan cu Calea Martirilor. Totul ar trebui să fie gata în două zile.

Utilajele necesare punerii la pământ a porții de intrare în oraș au fost pregătite la fața locului, încă de ieri seară, lucrările fiind efectuate de Colterm.

De astăzi, de la ora 07:00, traficul pietonal și rutier este complet interzis în intersecție, fiind redeschis cel mai târziu sâmbătă, 8 septembrie, când este termenul limită de finalizare a lucrărilor de demolare. Potrivit reprezentanților Colterm, au fost închise străzile Calea Martirilor, de la intersecția cu strada Dumitru Jugănaru până la intersecția cu str. Constantin Prezan; Str. Constantin Prezan, pe sensul de mers dinspre str. Drubeta spre Calea Buziașului iar circulația va fi deviată pe celalălalt sens, în ambele direcții.

Deși reprezentanții Primăriei Timișoara au anunțat încă de acum câteva luni că baricada din Calea Martirilor va fi demolată, abia acum au apărut câteva voci care contestă lucrările. Adrian Orza, consilier local independent, a atras atenția, pe Facebook, că baricada este “unul din locurile de referință ale Revoluției din ‘89. S-au întâmplat multe pe Calea Girocului în acele vremuri. Baricada făcută acolo a blocat tancurile care mergeau spre oraș. Acestea au fost cucerite de revoluționari. S-a tras, au murit oameni… Păcat că nu știm să punem în circuit turistic astfel de simboluri. Le mai și demolăm, așa cum s-a făcut cu Treptele Catedralei. Americanii ‘scot’ istorie din piatră seacă. Noi o transformăm în piatră seacă… Putea fi transformată de așa natură încât să evoce acele momente din Calea Girocului”, este de părere Adrian Orza.

De asemenea, Alex Dascălu, din partea partidului lui Victor Ponta, Pro România, filiala Timiș, a scris, tot pe Facebook, că baricada reprezintă unul dintre cele mai importante locuri din Timișoara lui 1989. “Baricada 89 este locul în care timișorenii au oprit cinci tancuri ale U.M.01115 Timișoara încărcate cu 275 de obuze, ce urmau să ajungă în oraș pentru a-i împrăștia pe demonstranți.  (…) este locul în care timișorenii din Calea Girocului au purtat un adevărat război împotriva comandoului ce avea misiunea de a recupera aceste tancuri. Baricada 89 este locul în care și-au pierdut viața pentru libertate 11 persoane, iar alte 22 au fost rănite! Din păcate, municipalitatea nu a înțeles că acest loc trebuie protejat la adevărata valoare istorică și emoțională, fiind poate unul dintre cele mai importante locuri ale Revoluției din 1989!”, a precizat Alex Dascălu.

Foto: Virgil Simonescu

UPDATE După câteva ore de muncă, cea mai mare bucată din „baricadă” era pusă la pământ.

Foto: Radu Rusu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.